×
En del av Stockholms stad
Litteratur
Margaret Drabble
Foto: Murdo Macleod

Arkiverat evenemang:

Margaret Drabble (England)

i samtal med Johanna Koljonen


Hörsalen


Margaret Drabble har varit verksam som författare sedan början av 1960-talet och räknas sedan decennier tillbaka som en av Storbritanniens viktigaste författare. Bland hennes mest kända romaner märks Elfenbensporten, Kvarnstenen och Riken av guld som nu ges ut på nytt på svenska.

Samtalet är på engelska.

 

Om »Elfenbensporten«

Liz får ett paket med posten från en nära vän hon inte hört av på länge. Frimärkena är stämplade i Kambodja. Innehållet är lika gåtfullt som upprörande: bland fragment av dagböcker, brev, manus och fotografier finns – ett avhugget finger. Det var flera år sedan Stephen Cox reste i väg för att samla material till en pjäs om Pol Pot. Nu vet ingen var han befinner sig.

Elfenbensporten befolkas av en intellektuell medelklass med absolut koll på vad som är korrekt att säga, men utan mod att agera. En engelsk romanklassiker om ett åttiotal vars politiska klimat nu gör sig starkt påmint igen.

I översättning av Britt Arenander och med förord av kritikern Marie Peterson.

 

Om »Kvarnstenen«

Rosamund Stacey bestämmer sig for att satsa på moderskapet och på sin akademiska karriär efter att ha blivit gravid under sin enda kärleksnatt med George, nyhetsuppläsare på BBC. Så länge hon kan, hemlighåller hon barnet för alla omkring sig. Även för barnets far, som hon hör då och då i radio. Men dottern Octavia tvingas till en riskabel hjärtoperation och det går inte längre att hålla henne undan från omvärlden. När Rosamund möter George igen tvingas hon välja mellan sanningen och sig själv.

Kvarnstenen kom ut 1965 och har även filmatiserats med Sandy Dennis och Ian McKellen i huvudrollerna.

I översättning av Else Lundgren.

 

Om »Riken av guld«

Frances Wingate är en av världens mest lysande arkeologer. Tack vare henne hittades ruinerna efter ett antikt handelscentrum i Saharaöknen. Men det finns ett förflutet hon inte lyckas bringa till liv. Sitt eget. Hon ångrar inte att hon övergav sitt äktenskap, men hon ångrar att hon gjorde slut med Karel Schmidt, historiker vid ett litet engelskt universitet, som hon inser är hennes livs kärlek. Hon kontaktar honom men får inget svar. När Karel väl försöker nå Frances måste han resa till Afrika för att hitta henne.

Margaret Drabbles moderna kärleksroman Riken av guld kom ut på originalspråk 1975 och kallades av Joyce Carol Oates för hennes ”mest fullödiga, mest trollbindande” roman.

I översättning av Sonja Bergvall.

 

Om de medverkande

Margaret Drabble (f. 1939) debuterade 1963 med A Summer Bird-Cage. Hon har studerat engelsk litteraturhistoria i Cambridge och gett ut romaner, noveller och skådespel, arbetat som litteraturkritiker samt redigerat The Oxford Companion to English Literature.

Johanna Koljonen är kritiker, programledare och författare. Hon har en examen i engelsk litteratur, har belönats med Stora Journalistpriset och vunnit På spåret.

 

I samarbete med Modernista förlag.

Information

Scen

Hörsalen

Speltid

1:15 h, ingen paus

Premiär

7 december 2015

Pris

  • Ordinarie:130 kr
  • Stud. från 26 år:100 kr
  • Pensionär:100 kr
  • Ung under 26 år:100 kr

Taggar

(klicka för att filtrera i kalendern) Litteratur, Internationell författarscen

Just nu inga föreställningar inlagda