×
En del av Stockholms stad
Litteratur
Kristina Sandberg. På djupet våren 2015.
Foto: Maria Annas

Arkiverat evenemang:

Kristina Sandberg

I samtal med Helena von Zweigbergk


Studion


Kristina Sandbergs trilogi om hemmafrun Maj i Örnsköldsvik avslutades i höstas med romanen Liv till varje pris. Precis som de tidigare delarna i trilogin, Att föda ett barn och Sörja för de sina, har den fått ett fantastiskt kritikermottagande och hängivna läsare. Liv till varje pris vann Augustpriset 2014 för årets svenska skönlitterära bok.

Om »Liv till varje pris«

Det ska vara ett flott ställe med bra kök, Järvsöbadens hotell och pensionat. Maken Tomas har bjudit Maj och deras tonåringar Anita och Lasse dit över påsken och Maj borde känna sig glad. Om hon bara inte hade haft den här yrseln.

Nu ska hon göra sitt bästa för att vara en sällskapsmänniska med de övriga påskfirarna. Men när hon kostar på sig själv en ansiktsbehandling hos pensionatets skönhetsexpert och känner masken strykas ut över pannan kan hon inte riktigt hålla tillbaka tårarna. Är det bara medelåldern, oron för Tomas stretande med firman och nykterheten? Eller besvikelsen över Lasses slarv sista året i folkskolan och Anitas försvinnande in i böckernas och filmernas värld? Kanske anar Maj hur förändringen har satts i rörelse utan att hon har verklig makt att hejda den.

När femtiotalet övergår i ett modernt sextiotal och rivningsvågen även drar fram över den ångermanländska småstaden kommer Majs trygga tillvaro allt mer i gungning. Det är en roman om anpassning och överlevnad och skildrar en familj som levde sitt liv i en tid då det svenska folkhemmet växte fram.

Kritikerröster om Kristina Sandberg

"Kristina Sandberg målar med en enastående precision i detaljerna en jättefresk över en småborgarkultur, som utgör ett slags utspädd svensk provinsvariant av den högborgerliga internationella viktorianismen." /Lennart Bromander, Aftonbladet

”Hon skriver fram ett människoöde, detalj för detalj, med en inifrån Maj känd febrighet. Men det är också något i just förhållandet till tiden som är oavbrutet suggestivt, och fokuset på de små händelserna som får spegla de stora. Att jag som läser sugs in i förberedelserna till en damlunch sida upp och sida ner för att sen skjutsas iväg månader fram i tiden där stora skeenden bara nämns i förbifarten. Så som vi lever våra liv, tänker jag, men som så sällan låter sig fångas i en bok." /Jenny Aschenbrenner, Kulturnytt Sveriges Radio

”Den här generationen fostrade de moderna människorna, och de som kommer efter måste läsa Sandberg om de vill förstå varför Majs hem fortfarande är en så laddad politisk och feministisk plats. Och varför Kristina Sandberg måste få Augustpriset i höst." /Ulrika Milles, Dagens Nyheter

”Att göra en bladvändare av en 1 500-sidig trilogi om en hemmafrus tillvaro borde inte vara möjligt. Men Sandberg lyckas med konstycket, dels därför att hon för första gången ger en viktig men osynliggjord gestalt i folkhemmet huvudrollen i en stor berättelse, dels på grund av den oförutsägbara dramaturgin i Majs medvetande - den ständigt pågående inre dialogen mellan osäker anpasslighet och rädslan för att inte duga.

Det är en dialog som är igenkännbar inte bara för hemmafruar och klassresenärer, utan för alla oss som brottas med ängslan och skam innanför våra putsade fasader."

/Nils Schwartz, Expressen

Om de medverkande

Kristina Sandberg (f. 1971) är uppvuxen i Sundsvall, men numera bosatt i Stockholm. Hon debuterade 1997 med romanen I vattnet flyter man. Förutom Augustprisnomineringen har hon bland annat mottagit Norrländska litteratursällskapets pris 2008 och nominerades till Sveriges Radios Romanpris 2011 för Att föda ett barn.

Helena von Zweigbergk är författare och journalist. Hon är en välbekant radioröst från bland annat Spanarna och nu senast Oförnuft och känsla i Sveriges Radio, men även som tv-profil i form av programledare och recensent i SVT:s Filmkrönikan och På Spåret-mästare 2014.

Som författare fick Helena von Zweigbergk ett brett genomslag hos både läsare och kritiker med romanerna Ur vulkanens mun (2008) och Anna och Mats bor inte här längre (2011).

I samarbete med Norstedts.

Information

Scen

Studion

Speltid

1:30 h, ingen paus

Premiär

5 mars 2015

Pris

  • Ordinarie:130 kr
  • Stud. från 26 år:110 kr
  • Pensionär:110 kr
  • Ung under 26 år:110 kr

Taggar

(klicka för att filtrera i kalendern) Litteratur, Studion

Just nu inga föreställningar inlagda