×
En del av Stockholms stad
Litteratur
Julie Otsuka
Foto: Robert Bessoir

Arkiverat evenemang:

Julie Otsuka (USA)

i samtal med Andreas Ekström, Sydsvenskan. Läsning av Athena Farrokhzad.


Hörsalen


Äntligen kommer hon! Julie Otsuka gör ett efterlängtat besök på Internationell författarscen. Otsukas roman Vi kom över havet är både prisbelönad, hyllad av kritikerna och älskad av läsarna. Berättelsen om de japanska kvinnor som kom till Kalifornien på 1920-talet har berört en hel värld.

På svenska var hon senast aktuell med sin debutroman, När kejsaren var gudomlig, om den förändrade tillvaron för Kaliforniens japanska befolkning efter attacken mot Pearl Harbor.

Samtalet är på engelska.

Samtalet inleds med läsning ur Julie Otsukas texter av Athena Farrokhzad.

 

Om »När kejsaren var gudomlig«

Februari 1942. Solen lyser över Berkeley i Kalifornien. En kvinna stannar till utanför det lokala postkontoret, läser kallelsen som är uppsatt i fönstret och återvänder hem för att städa och packa. I likhet med tusentals andra japanska amerikaner - män, kvinnor och barn - har hon förvandlats till fienden, praktiskt taget över natten. Tillsammans med sin familj kliver hon på tåget som tar dem till ett interneringsläger i Utah. Där väntar barackerna, ökendammet, taggtråden och de många rädslorna.

I översättning av Ulla Roseen.

 

Om de medverkande

Julie Otsuka (f. 1962) debuterade 2002 med När kejsaren var gudomlig. Hennes andra roman Vi kom över havet har belönats med The PEN/Faulkner Award for Fiction och Prix Femina Étranger samt nominerats till National Book Award.

Andreas Ekström är journalist och författare. Han har bland annat skrivit Google-koden (2010), en reportagebok om företaget Google och Främling: en bok om Carola (2012) tillsammans med Johanna Koljonen. 2010 kom också boken Jag kräver att ni läser vaket och långsamt. Samtal med författare, en samling med författarintervjuer som han gjort för Sydsvenskan.

Athena Farrokhzad är poet, litteraturkritiker, översättare och dramatiker. Hennes diktsamling Vitsvit, som utkom 2013, nominerades till Augustpriset. Hon är också verksam som lärare på Biskops-Arnös författarskola.

 

I samarbete med Albert Bonniers förlag.

Information

Scen

Hörsalen

Speltid

1:15 h, ingen paus

Premiär

14 september 2015

Pris

  • Ordinarie:100 kr
  • Stud. från 26 år:80 kr
  • Pensionär:80 kr
  • Ung under 26 år:80 kr

Taggar

(klicka för att filtrera i kalendern) Litteratur, Internationell författarscen

Just nu inga föreställningar inlagda