×
En del av Stockholms stad
Litteratur
Hilary Mantel. Internationell författarscen 4 februari 2014.
Foto: John Haynes

Arkiverat evenemang:

Hilary Mantel (England)

i samtal med Johanna Koljonen


Hörsalen


Hilary Mantel fick sitt stora genombrott 2009 med Wolf Hall, om Thomas Cromwell, Henrik VIII och Tudortiden.  Både den och uppföljaren För in de döda belönades med prestigefyllda Man Booker Prize och blev succéer hos både kritiker och läsare. Hilary Mantel hedrades i juni 2014 med den brittiska adelstiteln Dame. I vår är hon aktuell på svenska med memoarerna Skuggan av ett liv och gör, i samband med detta, ett unikt Sverigebesök.

Samtalet är på engelska.

 

Om »Skuggan av ett liv«

I Skuggan av ett liv skildrar Hilary Mantel sin uppväxt i en katolsk familj av lägre medelklass, med en kraftfull mor, en blek far och så småningom en ganska kaotisk familjesituation.

Som ung juridik­student i London får hon problem med sin hälsa och tyvärr också med den okänsliga läkar­vetenskapen i form av en studentläkare som mot hennes vilja proppar henne full med psykofarmaka. Den här sjuk­domen, så småningom diagnostiserad som endometrios, en svår kvinnosjukdom, kommer att prägla hennes liv långt fram i livet. Den kanske rentav gjorde henne till författare.

Skuggan av ett liv handlar också om den dotter hon aldrig fick, den tro hon förlorade redan som barn och om de första årtiondena som författare. Det är lika delar personlig historia och kvinnohistoria.

Översättning av Marianne Mattsson.

 

Kritikerröster om Hilary Mantel

”Mantel får allt att verka lätt, vilket är ett säkert tecken på hantverksskicklighet… Hilary Mantel är en njutning att läsa.” /Josefin Holmström, Svenska Dagbladet

För in de döda är en ruskigt bra roman, vilket jag tror beror på Mantels säkra förmåga att dra ner tempot och lägga all psykologisk och suggestiv kraft vid romanens traditionella baselement: personteckning och miljöskildring.” /Mikael Van Reis, Göteborgs-Posten

”Det som fängslar hos Mantel är i stället de intelligenta dialogerna, och detaljerna som utan omvägar förflyttar mig bakåt genom seklerna.” /Karin Nykvist, Sydsvenskan

 

Om de medverkande

Hillary Mantel (f. 1952) har sedan 1985 skrivit tolv böcker, men Wolf Hall blev hennes stora genombrott. Tidningarna utnämnde den till årets bästa roman, Englands största bokhandelskedja Waterstone’s korade Hilary Mantel till årets författare och nätbokhandeln Amazon utsåg Wolf Hall till en av årets tre bästa böcker. Hennes böcker finns översatta till mer än 30 språk och romanerna om Thomas Cromwell har filmatiserats av BBC.

Johanna Koljonen är kritiker, programledare och författare. Hon har en examen i engelsk litteratur, har belönats med Stora Journalistpriset och vunnit På spåret.

 

I samarbete med Weyler förlag.

Information

Scen

Hörsalen

Speltid

1:15 h, ingen paus

Premiär

4 februari 2015

Pris

  • Ordinarie:130 kr
  • Stud. från 26 år:110 kr
  • Pensionär:110 kr
  • Ung under 26 år:110 kr

Taggar

(klicka för att filtrera i kalendern) Litteratur, Internationell författarscen

Just nu inga föreställningar inlagda