×
En del av Stockholms stad
Litteratur
Frank O'Hara

Arkiverat evenemang:

En kväll om Frank O'Hara

Med Jonas Brun, Jenny Tunedal, Gunnar Harding och Ida Linde. Läsning av Staffan Göthe.


Kafé Klara


Den legendariska poeten Frank O’Hara räknas som en nyckelmedlem i den så kallade New York-skolans första generation. För första gången utkommer nu Frank O’Haras Lunchdikter i sin helhet i svensk översättning. 50 år efter att de först utkom kan vi nu på svenska läsa O’Haras klassiskt sorglösa iakttagelser från New York, i översättning av Jonas Brun.

Under denna kväll samtalar Jonas Brun, Jenny Tunedal och Gunnar Harding om Frank O’Haras författarskap under ledning av Ida Linde och Staffan Göthe läser hans dikter.

 

Om Frank O’Hara

Frank O’Hara (1926-1966)gav ut sin första diktsamling, A City Winter, and Other Poems 1952. Han deltog i flera paneldiskussioner på The Club i Greenwich Village, ett tillhåll för abstrakta expressionister och träffade här mängder av målare som exempelvis Michael Goldberg, Franz Kline, Willem de Kooning och Jackson Pollock, liksom poeter som Barbara Guest och John Ashbery, vilka alla skulle komma att associeras med den så kallade New York-skolan.

O’Hara hann under sin livstid komma ut med sju diktsamlingar, men var även verksam som pjäsförfattare, skådespelare och konstkritiker. Han var också, under ett flertal år, curator och medarbetare på Museum of Modern Art på Manhattan och var curator eller medcurator för sammanlagt nitton stora utställningar. Frank O’Hara var också en av de första poeter som öppet skrev om sin homosexualitet och blev en inspirationskälla och föregångare för många konstnärliga utövare.

 Lunch Poems kom ut i original 1964, två år före Frank O’Haras död. Den postuma utgåvan av hans samlade dikter, The Collected Poems of Frank O'Hara tilldelades 1972 det prestigefyllda National Book Award.

 

Om de medverkande

Jonas Brun debuterade 2004 med romanen Den andra tiden, som följdes av den dubbla diktsamlingen Ett barn hos gud/Det här är platsen och romanen Det amfibiska hjärtat. Han har medverkat med essäer, dikter och noveller i flera litterära tidskrifter, som BLM, 00-tal och Pequod. 2012 kom hans senaste roman Skuggland, som häromåret sattes upp som pjäs på Dramaten.

Jenny Tunedal kom 2003 ut med diktsamlingen Hejdade, hejdade sken och har sedan dess kommit ut med ett flertal diktsamlingar, senast den kritikerrosade Mitt krig, sviter. Hon var under flera år litteraturredaktör på Aftonbladet och är nu bland annat verksam som kritiker och handledare vid Litterär gestaltning i Göteborg. 2012 mottog hon Gerard Bonniers lyrikpris. Jenny Tunedal har varit redaktör för Lyrikvännen och översatt bland andra Sylvia Plath, Anne Sexton och Julie Sten-Knudsen till svenska.

Gunnar Harding är författare, poet och översättare. Han inledde sin konstnärliga bana 1967 med diktsamlingen Lokomotivet som frös fast. Under slutet av 1960-talet och i början av 1970-talet gjorde han sig också känd som introduktör av den amerikanska undergroundpoesin och översatte en rad av beatgenerationens författare till svenska, däribland Frank O’Hara. Harding är också den enda i världen som översatte Frank O’Hara medan denne fortfarande levde.

Gunnar Hardings egen poetiska produktion omfattar ett femtontal böcker. 2004 mottog han Sveriges Radios lyrikpris för sin diktsamling Det brinnande barnet och tilldelades 2011 Doublougska priset av Svenska Akademien. Han har också varit verksam som redaktör för Lyrikvännen och Artes och är sedan 1993 ledamot i Samfundet De Nio.

Ida Linde har sedan debuten 2006 med den prosalyriska Maskinflickans testamente gett ut fyra romaner. Den senaste, Norrut åker man för att dö, tilldelades Aftonbladets kulturpris 2014. Hon är också verksam som översättare, dramatiker och arbetar på Nordens författarskola Biskops-Arnö.

Staffan Göthe är skådespelare, regissör och en av Sveriges främsta och mest spelade dramatiker. Han är också professor vid Teaterhögskolan i Malmö.

 

I samarbete med Rámus förlag.

Information

Scen

Kafé Klara

Speltid

1:15 h, ingen paus

Premiär

16 november 2015

Pris

  • Ordinarie:100 kr
  • Stud. från 26 år:80 kr
  • Pensionär:80 kr
  • Ung under 26 år:80 kr

Taggar

(klicka för att filtrera i kalendern) Litteratur, Internationell författarscen

Just nu inga föreställningar inlagda