×
En del av Stockholms stad
Litteratur
Therese Bohman
Foto: Sara Mac Key

Arkiverat evenemang:

Release me

Therese Bohman, Fanny Härgestam, Christoffer Carlsson, Helena von Zweigbergk


tisdag 2 september 2014
Studion • Fri Entré


Höstens premiär av Release Me gästas av Therese Bohman som är aktuell med sin andra roman, Tunisienskildraren och journalisten Fanny Härgestam, kriminalförfattaren Christoffer Carlsson och den skönlitterära Sveriges Radio-spanaren Helena von Zweigbergk. Dessutom är det premiär för nya programledaren Mats Almegård.

Som alltid är baren öppen, böcker finns till försäljning och entrén är fri.


Om de medverkande

Therese Bohman - Den andra kvinnan

Hon arbetar på Norrköpings sjukhus och står längst ner i hierarkin, efter läkarna, sjuksköterskorna och undersköterskorna. Hon återfinns i bespisningen. Men hon drömmer om att en dag bli författare, att flytta någon annanstans och leva ett helt annat liv.

En dag när det regnar råkar hon i samspråk med läkaren Carl Malmberg och han erbjuder henne skjuts hem. Det blir startpunkten för en passionerad kärleks­historia mellan en gift man och en älskarinna som drömmer sig bort.

Therese Bohman är kulturjournalist och debuterade med den uppmärksammade romanen Den drunknade (2010). Hon bor i Stockholm.

 

Fanny Härgestam - Det här är vår tid

Amiras man sköts till döds under protesterna mot diktatorn Ben Ali. Mitt i sorgen måste hon påbörja ett nytt liv och försörja sig själv, men grannarna och släkten i den lilla tunisiska byn är ständigt på sin vakt. Vad får man egentligen göra som ensamstående mamma?

Samtidigt ska ett nytt, demokratiskt Tunisien byggas upp – och i den kampen är kvinnors rättigheter i samhället en central stridsfråga. Parallellt med berättelsen om Amira följer vi med demokratikämparna Selma, Meherzia och Mabrouka under tre turbulenta år, från den arabiska vårens gryning och fram till Tunisiens nya konstitution.

Fanny Härgestam är journalist och arbetar för Sveriges Radio och Sveriges Television. Hon har under de senaste åren rapporterat kontinuerligt från Tunisien. Det här är vår tid är hennes debutbok.

 

Christoffer Carlsson - Den fallande detektiven

Stockholm, natten till Lucia. I en gränd ligger sociologen Thomas Markus Heber död. Leo Junker är tillbaka på våldsroteln och utreder fallet tillsammans med Gabriel Birck.

 I Hebers forskningsanteckningar finns tecken som tyder på ett kommande politiskt attentat, men vem är det som ska utsättas? Och vem är den skyldige? När det otänkbara inträffar rasar ett kraftigt snöoväder, och mitt i stormen befinner sig Gabriel och Leo, som inte inser att de rör sig rakt mot gärningsmannen.

Hagsätra, femton år tidigare. På en fest träffas två unga män som råkar ha likadana tröjor. Det är så det börjar.

Christoffer Carlsson är författare och doktor i kriminologi vid Stockholms universitet. Han har bland annat skrivit Den osynlige mannen från Salem som utsågs till Bästa svenska kriminalroman 2013.

 

Helena von Zweigbergk - Vad det såg ut som

Helena von Zweigbergk är författare och journalist. Hon är en välbekant radioröst från bland annat Spanarna och nu senast Oförnuft och känsla i SR, men även som tv-profil i form av programledare och recensent i Svts Filmkrönikan och På Spåret-mästare 2014.

Helena von Zweigbergks skönlitterära bana inleddes med deckarserien om fängelseprästen Ingrid Carlberg. Med Tusen skärvor tillit (2005) tog författarskapet en ny vändning och kom att fokusera på samtida sedesskildringar. Hon fick ett brett genomslag hos både läsare och kritiker med romanerna Ur vulkanens mun (2008) och Anna och Mats bor inte här längre (2011), På Release Me läser hon sin nyutkomna novell Vad det såg ut som.

 

Programledare Mats Almegård

Mats Almegård är kulturjournalist och doktor i tyskspråkig litteratur. Han skriver om litteratur i tidningar som Dagens Nyheter, Borås Tidning och Vi läser. Mats har också presenterat sin litterära favoritkaraktär i tidskriften Album, recenserat i Bonniers Litterära Magasin och gjort programserien Litterära lyssningar i Sveriges Radio P2.

 

I samarbete med Norstedts, Natur&Kultur, Piratförlaget och Novellix.

Fanny Härgestam
Christoffer Carlsson
Helena von Zweigbergk
LitteraturStudionFri entré