×
En del av Stockholms stad
Litteratur
Lyra Ekström Lindbäck
Foto: Vide Koli

Arkiverat evenemang:

release me

Lyra Ekström Lindbäck, John Ajvide Lindqvist, Gabriella Håkansson, Niklas Åkesson


tisdag 7 oktober 2014
Studion • Fri Entré


Oktobers Release Me gästas av Lyra Ekström Lindbäck som utkommer med sin efterlängtade andra roman, John Ajvide Lindqvist som åter är redo att skrämma läsare med socialrealistiska skräck, Gabriella Håkansson som följer upp succén med Aldermanns arvinge med andra delen i sin trilogi och Niklas Åkesson som läser ur sin debut Sokrates död.

Programledare är Mats Almegård, baren är öppen och entrén är fri.

 

om de medverkande

Lyra Ekström Lindbäck - Ett så starkt ljus

En förälskelse rinner i väg mellan fingrarna. Och så ännu en. De försvinner innan de ens har tagit form, och lämnar Sara med en förlamande ensamhet. Hon kan inte ens beskriva vad som händer, eftersom det enda som brusar i hennes huvud är sorgen över sådant som inte får bli till handlingar. Joanna, den karismatiska skådespelerskan, vill inte riskera sitt ansikte för att komma nära henne. Barndomsförälskelsen Linnéa är en underförstådd kärlekshistoria utan vare sig början eller slut. Sedan träffar Sara C. Och plötsligt får känslorna av begär och paralysering nya, oanade dimensioner.

Ett så starkt ljus är en roman om att försöka älska i en heteronormativ värld. Det är en skildring av hur krampaktig och cynisk man kan bli av att leva med en hotbild som de flesta inte verkar se. Men framför allt handlar den om en bländande längtan. Om Saras långsamt framväxande insikt – att det är just i känslan av att berättelsen aldrig får börja, som en ny historia kan skrivas fram.

Lyra Ekström Lindbäck skriver litteraturkritik för Dagens Nyheter och är en av fem redaktörer för den poetiska nättidskriften fikssion. Ett så starkt ljus är hennes andra roman, efter den uppmärksammade Tillhör Lyra Ekström Lindbäck (2012).


John Ajvide Lindqvist - Himmelstrand

Det ser ut att bli en fin dag på Saluddens camping. Himlen är djupblå och gräset underbart grönt. Ändå är någonting helt el. Igår var allt som vanligt; glada röster, osande grillar, mygg och vin i plastglas. Men nu är allt försvunnet. Campingen, sjön, till och med solen är borta. Det enda som finns är det oändliga gräsfältet, fyra bilar med husvagnar, åtta vuxna, två barn, en hund och en katt. Alla inser de att något ofattbart hänt under natten. Hur ska de kunna ta sig bort från denna orimliga plats? För den gamla världen finns någonstans, ett mobilsamtal går plötsligt fram och radion spelar gamla schlagrar.

Snart börjar också märkliga, skrämmande figurer dyka upp. Monstruösa varelser som fötts ur de åtta vuxnas mest traumatiska upplevelser. Och så mörknar himlen. Regnet är på väg, som en befrielse. Men det är ett regn som ingen ens i sin vildaste fantasi kunnat föreställa sig. Det är nu den verkliga mardrömmen börjar.

Himmelstrand är en häpnadsväckande originell historia om tio människor som är så tragiska, absurda och modiga som väldigt vanliga människor ofta är. Och som alla tvingas välja mellan ont och gott, mellan splittring och gemenskap.

John Ajvide Lindqvist debuterade 2004 med Låt den rätte komma in, som också filmatiserats. Han har tilldelats Göteborgs-Postens litteraturpris och Selma Lagerlöfs litteraturpris för sitt författarskap. John Ajvide Lindqvists böcker finns utgivna i 29 länder, bland andra Australien, Kina, Brasilien, Danmark, Tyskland, Ryssland, Storbritannien och USA.

 

Gabriella Håkansson - Kättarnas tempel

London. Mars 1816. En nation plågad av krig, finanskris och den kallaste våren i mannaminne. I huset som kallas Templet på 45 Harley Street har tiden stått stilla. Tjänstefolket har återvänt från kontinenten, men än saknas husets herre. Den gamle Dilettantibrodern och förmyndaren Richard Payne Knight vakar i biblioteket med ett brev i handen. Meddelandet är kort och koncist: ”Mr William Fitch-Aldermann med informator är på väg till London.”

Williams återkomst kantas av skandaler. Libertinen Gebhardt iscensätter ett börsbedrägeri för att anskaffa startkapital till det nya Dilettanti. Imperiet är sargat och sårbart. De mörka krafter som sätts i rörelse när Priapuskulten återföds skrämmer slag på den brittiska överhögheten. London står snart på randen till revolution.

Kättarnas tempel tar vid där den kritikerhyllade Aldermanns arvinge slutade. Någonstans har Dilettantisällskapet gömt sina omstörtande planer. Unge William är fast besluten att finna dem. Och förverkliga dem. Till varje pris.

Gabriella Håkansson blev mycket uppmärksammad för sin debutroman Operation B (1997). Den etablerade hennes säregna berättande och följdes upp av de prisnominerade Fallet Sandemann och Hjärnmänniskan. Med Aldermanns arvinge tog hon steget över till den episka romanen i stort format, som nu följs upp av Kättarnas tempel, den andra delen i trilogin.

 

Niklas Åkesson - Sokrates död

Niklas Åkesson är bosatt i Malmö. Han är performanceartist, skribent och lärare på Skurups skrivarlinje. På Release Me läser han ur Sokrates död, som är hans debut som poet.

 

Programledare Mats Almegård

Mats Almegård är kulturjournalist och doktor i tyskspråkig litteratur. Han skriver om litteratur i tidningar som Dagens Nyheter, Borås Tidning och Vi läser. Mats har också presenterat sin litterära favoritkaraktär i tidskriften Album, recenserat i Bonniers Litterära Magasin och gjort programserien Litterära lyssningar i Sveriges Radio P2. Han driver även litteraturpodcasten Text + 1.

 

I samarbete med Modernista, Ordfront, Albert Bonniers Förlag och CLP Works.

John Ajvide Lindqvist
Gabriella Håkansson
Niklas Åkesson
LitteraturStudionFri entré