×
En del av Stockholms stad
Litteratur
OksanenBengtsson
Foto: Toni Härkönen/Tomas A.-artpeople

Arkiverat evenemang:

Sofi Oksanen (Finland) & Jonas T. Bengtsson (Danmark)


Studion


Två av Nordens främsta författare i ett unikt möte. Sofi Oksanen har gjort internationell succé med sina skildringar av Estland, Finland och arvet efter Sovjettiden. Jonas T. Bengtsson är en av Danmarks stora litterära stjärnor, hyllad för sin realism och säregna röst.

Samtalet är på engelska.

Sofi Oksanen (f. 1977) debuterade 2003 med romanen Stalins kossor som följdes av Baby Jane (2005). Som första författare vann hon både Runebergspriset och Finlandiapriset. Romanen Utrensning (2010) såldes till över tjugo länder och har även filmatiserats. För Utrensning tilldelades Oksanen Nordiska rådets litteraturpris 2010. Med romanen När duvorna försvann (2013) befäste hon sin roll som Finlands främsta litterära röst i samtiden.

Jonas T. Bengtsson (f. 1976) slog den danska litteraturscenen med häpnad när han 2005 debuterade med den hyllade och prisbelönade romanen Aminas brev. Två år senare befäste han sin position genom Submarino, en rå och realistisk skildring av Köpenhamns undre värld. I höst utkommer äntligen romanen i svensk översättning. 2010 fick Jonas T Bengtsson P.O. Enquists pris, instiftat för ”yngre författare på väg ut i Europa”. 

Om »Submarino«

Nic och hans bror har efter ett barndomstrauma glidit ifrån varandra. Den ene är en brutal slagskämpe, den andre en junkie som offrar allt för sin dagliga fix och sin sons bästa. Men så dör plötsligt deras mor och minnena kommer tillbaka med full kraft. Sakta närmar de sig varandra på nytt.

Submarino är ett på samma gång hårdkokt och ömsint porträtt av två unga män och deras kamp för att komma upp till ytan för luft i ett skitigt och hårt Köpenhamn. Jonas T Bengtsson har här skrivit ett modernt grekiskt ödesdrama om en djupt mänsklig erfarenhet som knappast lämnar någon oberörd.

 

I samarbete med Sadura Förlag, Salomonsson Agency och Bonniers.

Information

Scen

Studion

Speltid

1:30 h, ingen paus

Premiär

3 november 2014

Pris

  • Ordinarie:120 kr
  • Stud. från 26 år:100 kr
  • Pensionär:100 kr
  • Ung under 26 år:100 kr

Taggar

(klicka för att filtrera i kalendern) Litteratur, Studion, Internationell författarscen

Just nu inga föreställningar inlagda