×
En del av Stockholms stad
Litteratur
David Grossman, Internationell författarscen 2014 på Kulturhuset Stadsteatern
Foto: Kobi Kalmanovitz

Arkiverat evenemang:

David Grossman (Israel)

I samtal med Josette Bushell-Mingo


Hörsalen


David Grossman är en av Israels främsta och mest stridbara författare, känd som en klarsynt iakttagare av den israelisk-palestinska konflikten. Hans nya roman Fallen ur tiden är en skildring av sorgens natur.

Samtalet är på engelska.

I augusti i år talade David Grossman inför tiotusen demonstranter i Tel Aviv, som samlats i protest mot kriget i Gaza och sa bland annat att "vi inte kommer att kunna andas djupa andetag i Israel så länge folket i Gaza kvävs genom strypning. Vi kommer alltid att leva granne med människor i Gaza. Vi måste leva tillsammans".

I romanen På flykt från ett sorgebud (2008, på svenska 2011) skildrar David Grossman det moderna Israel från 1967 och framåt. Huvudmotivet i boken är rädslan för att en inkallad son ska dödas i strid. Medan Grossman skrev romanen dödades hans egen son, som tjänstgjorde i armén under kriget med Libanon.

Om »Fallen ur tiden«

Den prosalyriska romanen Fallen ur tiden är en berättelse om människor som liksom författaren själv varit med om det allra svåraste. De har förlorat ett barn och har olika sätt att hantera sin smärta. ”Mannen som går” beger sig hemifrån för att leta efter sin döde son ”där borta” och får sällskap av bland andra Hertigen, Barnmorskan, Kvinnan i fisknätet och Kentauren. Det är en märkvärdig blandning av drama, prosa och poesi – inte bara fylld av sorg, utan också av vrede och en drastisk humor.

Fallen ur tiden har hyllats av en enad kritikerkår och legat på Dagens Nyheters topplista sedan den svenska utgivningen i augusti.

 

Om de medverkande

David Grossman (1954) är en av Israels mest framstående författare och är även verksam som journalist. Han skriver romaner, noveller och reportageböcker, såväl för barn som för vuxna och han har fått en lång rad priser för sitt författarskap.

Josette Bushell-Mingo är skådespelare, regissör och konstnärlig ledare för Tyst teater. Hon är också aktiv i samhällsdebatten och har bland annat varit med och bildat föreningen Tryck, en ideell förening för svarta kulturarbetare i Sverige.

I samarbete med Albert Bonniers Förlag.

Information

Scen

Hörsalen

Speltid

1:30 h, ingen paus

Premiär

29 september 2014

Pris

  • Ordinarie:120 kr
  • Stud. från 26 år:100 kr
  • Pensionär:100 kr
  • Ung under 26 år:100 kr

Taggar

(klicka för att filtrera i kalendern) Litteratur, Internationell författarscen

Just nu inga föreställningar inlagda