×
En del av Stockholms stad
Litteratur

Arkiverat evenemang:

SIS 2014: ComiX4= Comics for Equality


16 maj - 16 juni 2014
Lilla galleriet • Fri Entré


I utställningen ComiX4= Comics for Equality visas olika erfarenheter av migration i serieform. Indelat i tre kategorier berättas historier om erfarenheter av stereotyper, migration och rasism. Syftet med projektet är att skapa en interkulturell dialog för att med seriernas hjälp bekämpa olika slags rasism, xenofobi och främlingsfientlighet.

Med anledning av årets övergripande tema ”Representation” i Stockholms internationella seriefestival 2014 > ligger kuš! bakom fesivalens officiella utställning ComiX4= Comics for Equality i Lilla galleriet. Här visas ett urval av serier från tävlingen European Award for the Best Unpublished Comics by Authors with Migrant Backgrounds. Tävlingen hölls under 2013 och man bjöd särskilt in oetablerade serieskapare som av olika anledningar brutit upp från sitt hemland och flyttat till ett annat land.

kuš! (uttalas koosh!) är ett förlag och en serieantologi i Lettland. Varje nummer av antologin kuš! har ett specifikt tema i fokus och innehåller serier från både internationella och lettiska serieskapare, såväl välkända som mindre kända. kuš! skapades från början (2007 i Riga) för att öka kunskapen om tecknade serier i ett land där den här konstformen i stort sett är icke-existerande och för att sprida lettiska serier utanför Lettlands gränser. Man publicerar inte bara serier i fysisk form utan organiserar även utställningar, workshops och andra serierelaterade evenemang, samt reser flitigt runt på seriefestivaler världen runt.

Utställningen hänger i Lilla Galleriet fram till och med den 16 juni och i anslutning till utställningen finns ett antal fina utställningskataloger. Dessa är helt gratis och innehåller de bästa bidragen som skickades in till tävlingen. Projektet är finansierat av EU – Fundamental Rights and Citizenship Programme – med hjälp av aktörer i flera europeiska länder.

LitteraturSerieteket • Fri entré