×
En del av Stockholms stad
Litteratur
Claire Messud
Foto: Derek Shapton

Arkiverat evenemang:

Claire Messud, USA

14 april 2014


Hörsalen


Claire Messuds senaste roman Kvinnan på övervåningen tar läsaren i anspråk från första meningen. Noras monolog är laddad med en explosiv kraft. Det handlar om kvinnlighet och skapande, om det pris konsten betingar och om vår längtan efter förvandling. 

I möte med Linn Ullmann

Samtalet är på engelska.

 

Om Kvinnan på övervåningen:

Hur förbannad är jag?
Det vill du inte veta.
Det vill ingen veta något om.

Nora Eldridge är fyrtiotvå år och lågstadielärare i Cambridge, Massachusetts. Hon lever ensam. På dagarna tröstar hon andras barn, på helgerna besöker hon sin gamle far. Nora är pålitlig och ansvarstagande, kommer alltid i tid, har alltid ett vänligt ord att säga. En gång i tiden drömde hon om ett annat slags liv, där skapande och utveckling stod i centrum. Men åren gick.

En dag kommer en ny elev, den vackre och begåvade Reza, till klassen. Pojkens pappa Skandar är professor, hans mamma Sirena är konstnär. De är intellektuella och glamorösa, allt som Nora en gång velat vara. Mötet med familjen blir omvälvande och utvecklas till en förälskelse som skakar hela hennes tillvaro i grunden. De har alla – pojken, mannen, kvinnan – något som hon plötsligt inte kan leva utan och genom Sirena hittar hon tillbaka till konsten och verkliga, bultande känslor. Det blir ett år i hennes liv som förändrar allt.
Och precis när hon är som mest sårbar, vidöppen för livet och redo att leva det, inträffar katastrofen.


Claire Messud (född 1966) är en av sin generations viktigaste författare. Hon är uppvuxen på olika platser men utbildad i USA och har en skarp blick på amerikanskt samhällsliv. Hennes första roman nominerades till PEN/Faulkner Award. Det stora genombrottet kom med "The Emperor’s Children" (2006) som nominerades till Bookerpriset och blev en bestseller.

Linn Ullman är författare och kulturjournalist. Hon debuterade 1998 med den prisbelönade romanen Innan du somnar. Hennes böcker finns utgivna på ett stort antal språk och har nominerats till flertalet europeiska priser.


I samarbete med Natur & Kultur

Information

Scen

Hörsalen

Premiär

14 april 2014

Pris

  • Ordinarie:90 kr
  • Stud. från 26 år:70 kr
  • Ung under 26 år:70 kr

Taggar

(klicka för att filtrera i kalendern) Litteratur, Internationell författarscen

Just nu inga föreställningar inlagda