×
En del av Stockholms stad
Litteratur
Caitlin Moran
Foto: Chris Floyd

Arkiverat evenemang:

Caitlin Moran (England)

i samtal med Sonja Schwarzenberger


Stora scenen


Caitlin Moran är tillbaka! Efter succén med Konsten att vara kvinna och Morantologi återvänder hon nu med romanen Konsten att skapa en tjej. Med sin sedvanliga drastiska humor, snabba tunga och frispråkighet är hon redo att ta Stora scenen med storm.

 Samtalet är på engelska.

Om »Konsten att skapa en tjej«

Året är 1990. Johanna Morrigan, 14 år, har skämt ut sig så fullständigt på lokal-tv att hon beslutar sig för att det inte är någon idé att vara Johanna längre utan återskapar sig själv som Dolly Wilde – snabbsnackande, hårdkrökande goth-hjälte och femme fatale på heltid! Hon ska rädda sin fattiga bohemiska familj genom att bli författare – som Jo i Unga kvinnor, eller systrarna Brontë – men utan det där med att behöva dö ung.

Vid 16 års ålder röker hon cigaretter, dricker sig full och jobbar för en musiktidning. Hon skriver pornografiska brev till rockstjärnor, har alla sorters sex med alla sorters män och sågar band i recensioner på högst 600 ord.

Men vad händer när Johanna inser att Dolly saknar något alldeles avgörande? Tänk om en låda full med skivor, en vägg full med posters och ett huvud fullt av pocketböcker faktiskt inte räcker för att skapa en tjej?

 

Pressröster om Caitlin Moran

"Om jag får utse Årets brittiska person är det journalisten och författaren Caitlin Moran. En person med färgsprakande grungehår och en förmåga att konstant UTTRYCKA SIG I VERSALER samtidigt som hon försöker hinna röka en cigg och hälla upp en dubbel gin & tonic mellan dagislämningar och deadlines." /Andres Lokko, Svenska Dagbladet

"Roligt, smart och fullständigt utmattande, som en påträngande storasyster i litterär form." /Kajsa Bergström, Expressen

"Hon har en nära, förtrolig röst – som en storasyster som berättar saker under täcket – som är kommaterad med gapflabb." /Kristian Ekenberg, Arbetarbladet

"Hon är avgrundsrolig den här kvinnan." /Yukiko Duke, Gomorron Sverige

 

Om de medverkande

Caitlin Moran (f.1975) är krönikör och tv-kritiker. Hon är äldst av åtta syskon, skrev sin första roman som femtonåring och började skriva för Melody Maker som sextonåring. Sedan många år skriver hon tv-kritik och krönikor i The Times, för vilket hon tilldelats flera priser. Konsten att vara kvinna (2012) utsågs till Galaxy Book of the Year 2011.

Sonja Schwarzenberger är journalist och projektledare. Hon har arbetat som programledare och producent på Sveriges Radio och Sveriges Television och har medverkat som redaktör och författare i böckerna Mor Mamma Morsan, Könskrig och Skitliv. Sonja var tidigare chefredaktör för tidskriften Bang.

I samarbete med Bonniers förlag.

Information

Scen

Stora scenen

Speltid

1:30 h, ingen paus

Premiär

5 december 2014

Pris

  • Ordinarie:150 kr
  • Ung under 26 år:100 kr

Taggar

(klicka för att filtrera i kalendern) Litteratur, Internationell författarscen

Just nu inga föreställningar inlagda