×
En del av Stockholms stad
Konst/Design
Tiny i sin halloweendräkt, Seattle, Washington, USA, 1983.
Tiny i sin halloweendräkt, Seattle, Washington, USA, 1983.
Foto: Copyright © 1963-2013 Mary Ellen Mark / Howard Greenberg Gallery, NY

Arkiverat evenemang:

Kvinnors liv: Mary Ellen Mark

4 december–28 februari i Galleri 5

Mary Ellen Mark (1940–2015) tillhör en av de mest inflytelserika amerikanska fotograferna under det sena 1900-talet. Med starkt engagemang gjorde hon det till sitt livsverk att med fotografi och film fördjupa sig i andras liv och bekräfta deras människovärde och ge dem en egen, ofta kraftfull röst och presentera dem för en bred publik.    

Fotoutställningen Kvinnors liv: Mary Ellen Mark, som visas för första gången, utforskar Marks arbete med att dokumentera en stor variation av kvinnor i olika situationer under de senaste fem decennierna. Utställningen innehåller 93 fotografier och filmerna Twins och The Amazing Plastic Lady. Här får vi möta bland andra Erin Blackwell, "Tiny", en ung kvinna på rymmen som Mark mötte 1983. Tiny och kretsen av hemlösa vänner runt henne låg till grund för den Oscarsnominerade filmen StreetwiseVi får också möta kvinnorna från hennes uppmärksammade projekt Ward 81, med innerliga svartvita fotografier av patienterna på den enda slutenvårdsavdelningen för kvinnor på Oregon State Hospital.

Mary Ellen Mark (1940–2015) har publicerats i tidskrifter som Life, New York Times Magazine, The New Yorker, Rolling Stone och Vanity Fair. Hon har gett ut ett stort antal böcker med sina fotografier och haft utställningar världen över. Mellan 1977–1981 var hon en del av bildbyrån Magnum Photos. Mark har fått en rad priser och utmärkelser, däribland Lifetime Achievement in Photography Award från the George Eastman House 2014 och även Outstanding Contribution Photography Award från the World Photography Organisation. Hennes fotografier har tidigare visats på Kulturhuset, i utställningen American Oddessey (2000).

Utställningen är producerad av diChroma Photography i samarbete med Mary Ellen Mark Studio, New York och Howard Greenberg Gallery, New York.

Förboka biljetter

För att säkerställa ett tryggt avstånd mellan besökare i våra gallerier i enlighet med Folkhälsomyndighetens rekommendationer har vi infört ett system med förbokade biljetter till utställningen. Biljetterna släpps inom kort.

Torsdagar kl. 18:00–22:00 är det fri entré (med biljett) till utställningen.

Öppettider

Måndag–onsdag: 11–19
Torsdag: 11–22
Fredag: 11–19
Lördag: 11–17
Söndag: 11–17

Så tryggar vi ditt besök hos oss i höst >

Biljetter