Konst/Design

Fotografier av Tove Falk Olsson

18 september 2020–18 september 2021

Våning 1 • Fri Entré

Fotografen Tove Falk Olsson har i en bildserie skildrat arkitekten Peter Celsings byggnader Kulturhuset, Teaterhuset och Riksbanken. De visas på plan 1 i det nyrenoverade Kulturhuset Stadsteatern, vid den utställningsbox om Peter Celsing som invigs den 19 september.

Fotografen Tove Falk Olsson (f. 1962) stora intresse för arkitektur har resulterat i flertalet publikationer, som Stockholm Brutal (2015) och Sverige Brutal (2018) (Bokförlaget Max Ström). Hon kom som ung till Kulturhuset, vilket inspirerade henne till en bildserie av några av Peter Celsings ikoniska byggnader:

Det finns något demokratiskt med Kulturhuset som jag tycker så mycket om. Ett hus som sjuder av liv från morgon till kväll, där alla är välkomna oavsett om du ska gå på teater, spela schack, låna en bok, fika eller kanske bara värma dig eller ladda mobilen.
Jag åkte ofta till Kulturhuset som barn när det var nybyggt i mitten av 70-talet. Man kunde beställa musik från en stor disk, sen slog man sig ner i en grop med ett par enorma hörlurar och lyssnade på Björn Skifs eller kanske Ted Gärdestad, och blickade ut över Sergels torg. Det kändes supermodernt.

– Tove Falk Olsson