×
En del av Stockholms stad
Konst/Design
Himlens mörkrum – Jean Hermansons Stockholm
Foto: Jean Hermanson

Arkiverat evenemang:

Himlens mörkrum – Jean Hermansons Stockholm


14 juni - 22 september 2019
Sergelarkaden • Fri Entré


Fotografierna är överallt, hela tiden. Vi översköljs av bilder, både i offentligheten och i sociala medier. Ofta avbildar vi oss själva i miljöer och situationer som kommunicerar att vi har råd att njuta av fritiden: sandstränder och nattklubbar; fötter i hängmattan, dyra drinkar på bardisken.

Om en rymdvarelse loggade in på Instagram skulle människan framstå som en märklig art: ständigt semestrande och festande. I de sociala mediernas värld jobbar man inte, man är ledig. De enda som faktiskt verkar arbeta är dj:s och inspirationsföreläsare med tight riggade headsets.

Vad hände med människorna på Jean Hermansons bilder? Från 1960-talet och framåt skildrade fotografen Jean Hermanson dem som byggde Sverige under rekordåren: cementgjutare, svetsare, plåtslagare, truckförare och verkstadstekniker. När han gick bort 2012 lämnade han efter sig ett väldigt arkiv, tusentals bilder och porträtt som tillsammans utgör ett sorts kollektivt monument över den svenska arbetarklassen.

I Himlens mörkrum – Jean Hermansons Stockholm möter du dem på Sergels torg. I utställningen ingår Hermansons klassiska porträtt på arbetare i samspråk med Olof Palme, samt arbetslagen vid LM Ericssons fabrik vid Telefonplan. Men också aldrig tidigare visade bilder, bland annat från bygget av Hötorgsskraporna bredvid Sergels torg.

1980 knegade mer än var tredje svensk inom basindustrin eller som hantverkare. Idag har andelen i och för sig sjunkit något, till ungefär 25 procent av den totala arbetskraften. Men det innebär fortfarande att långt över en miljon svenskar varje dag går till ett jobb av det slag vi traditionellt kallat "arbete".

Den största förändringen ligger kanske inte i vad vi gör, utan hur vi skildrar det vi gör.
I de sociala mediernas era verkar fotografiet allt mer handla om att försöka höja värdet på "det personliga varumärket". Ur det perspektivet blir Jean Hermansons bilder politiska. De tydliggör på ett intimt och mycket skitigt vis den mänskliga ansträngning som lagt grunden för det moderna Sverige.

Samtidigt är bilderna underbara att titta på.

"Alla människor blir vackra när de arbetar", säger Jean Hermanson i den Guldbaggenominerade dokumentären Himlens mörkrum från 2017.

Något att tänka på nästa gång vi tar en selfie.

Himlens mörkrum – Jean Hermansons Stockholm är ett samarbete mellan Kulturhuset Stadsteatern, Landskrona Foto samt Nils Petter Löfstedt, och ingår i Stockholm Stads initiativ Sommar på Sergels torg. Utställningen visas i Sergelarkaden vid Under Fontänen.

Öppettider:
Utställningen visas i Sergelarkaden, vid Under Fontänen på Sergels torg, och kan ses dygnet runt 14 juni–22 september 2019.

Fotoutställningen Himlens mörkrum – Jean Hermanssons Stockholm kunde ses dygnet runt 14 juni–22 september 2019.
Himlens mörkrum – Jean Hermansons Stockholm
Himlens mörkrum – Jean Hermansons Stockholm
Konst/DesignFri entré • Under Fontänen