×
En del av Stockholms stad
Konst/Design
Robert Fux i Ansvaret är vårt/Tingsten.
Robert Fux i Ansvaret är vårt/Tingsten.
Foto: Petra Hellberg

Arkiverat evenemang:

Den andra huden

Ett samtal om scenkostymens betydelse


Studion


Tiina Rosenberg i samtal med skådespelarna Robert Fux och Sofia Ledarp 

Bakom varje detalj i en scenkostym finns en tanke. Det kan vara att placera en karaktär tidsmässigt, socioekonomiskt, ålders- eller genusmässigt, etniskt, i en hierarki. Eller att skapa komik, väcka empati, skrämma. Ibland bara att harmonisera med scenografins estetik. Ja, en scenkostym kan göra allt mellan himmel och jord!

Men hur är det för skådespelaren? Vad betyder kostymen för gestaltning av rollen? Och hur mycket kan skådespelaren påverka? Vad händer när det blir fel? Hur är det att gestalta en karaktär av ett annat kön än det man definierar som sitt eget? Stämmer det som regissören Ingmar Bergman lär ha sagt: att kostymen är skådespelarens andra hud? Eller som Virginia Woolf skriver i Orlando: att det "är kläderna som bär oss och inte vi som bär dem"?

Tiina Rosenberg är professor i teatervetenskap vid Stockholms universitet.


Tiina Rosenberg, foto: Veikko Kähkönen

Robert Fux sågs senast som fredsaktivisten Bertha von Suttner i Ned med vapnen. Tidigare har han bland annat gestaltat Herbert Tingsten i Ansvaret är vårt (2014), konferenciern i Cabaret (2015) och Gullspira i Barnen från Frostmofjället (2011).

Sofia Ledarps senaste roll var som Viola de Lesseps i Shakespeare in love. Dessförinnan bland annat Mariam i Jag är en annan nu (2018), Alma i Persona (2011), Caroline Bonacieux i De tre musketörerna (2009).

Den 18 november kl. 17:00 släpps 20 st. sista minuten-biljetter, de kan endast köpas i dörren.

Kulturhuset Stadsteaterns produktion av Shakespeare in Love, baserad på ett filmmanus av Marc Norman och Tom Stoppard. Bearbetad för scenen av Lee Hall.
Robert Fux i Ned med vapnen! Av Stina Oscarson efter en roman av Bertha von Suttner. Premiär 23 augusti på Lilla scenen. Kulturhuset Stadsteatern 2018.
Jag är en annan nu

Information

Scen

Studion

Speltid

1:00 h, ingen paus

Premiär

18 november 2019

Pris

  • Ordinarie:100 kr
  • Stud. från 26 år:100 kr
  • Pensionär:100 kr
  • Ung under 26 år:0 kr

Taggar

(klicka för att filtrera i kalendern) Konst/Design

Just nu inga föreställningar inlagda