×
En del av Stockholms stad
Konst/Design
Illustration: Jesper Waldersten
Illustration: Jesper Waldersten
Foto: © Astrid Lindgren/Jesper Waldersten/Astrid Lindgren Aktiebolag

Arkiverat evenemang:

Bröderna Lejonhjärta Astrid Lindgren Jesper Waldersten


25 maj - 16 september 2018
Galleri 5 •


Genom Jesper Walderstens grafiskt dova verk skapas en bildvärld som ger Astrid Lindgrens berättelse en ny, mörkare klangbotten. Välkommen till en utställning, för liten som stor, om kärlek, hat, sorg, solidaritet, förtryck och om den svåra konsten att vara människa. 

Det är farligt att skriva någon på näsan. Liksom att teckna någon på ögat. Så jag lägger mina bilder runt magen och hjärtat. Det är där jag tror Astrid menade att allt skulle vila. Och gro.

Jag kan krympa en värld med bilder. Göra den knivskarp. Tala om exakt vad du ska se. Eller så kan jag öppna upp den, låta den sväva fritt och dela ut ledtrådar så att du själv kan finna vägen in i berättelsen. Jag tror att det är först då den blir din.
Jesper Waldersten

Att kliva in i utställningen Bröderna Lejonhjärta Astrid Lindgren Jesper Waldersten är att få uppleva en hel miljö kring den klassiska berättelsen som utmanar, det knakar och sprakar. Jesper Walderstens original, det grafiska hantverket, har skapats tillsammans med koppartryckaren Siv Johansson. Stycken ur Bröderna Lejonhjärta inlästa av Gunilla Röör, Samuel Fröler, Sten Ljunggren, Sofia Ledarp och Ester Vouri återfinns i utställningen. Även Jens Brandts film Jag såg Katla (2018), brev från Astrid Lindgren och nya och äldre utgåvor av Bröderna Lejonhjärta, på en mängd språk, visas. 

Bröderna Lejonhjärta
Bröderna Lejonhjärta publicerades i originalutgåva 1973 med illustrationer av Ilon Wikland. Boken är översatt till över 45 språk och är en av Astrid Lindgrens mest älskade romaner. En saga om kampen mellan gott och ont. Tillsammans kämpar Jonatan och Skorpan för att det goda ska segra, och det blir en strid på liv och död mot förtryck och tyranneri, för friheten och kärleken.

I  samband med att utställningen Bröderna Lejonhjärta Astrid Lindgren Jesper Waldersten visas ges klassikern Bröderna Lejonhjärta ut i nyutgåva med Jesper Walderstens illustrationer.

Jesper Waldersten
Jesper Waldersten är en av Sveriges mest populära konstnärer och har tilldelats flertalet internationella utmärkelser. Med sin unika stil, där han till synes obehindrat blandar ord, bilder, musik och måleriskt konsthantverk skapar han distinkta bilder där ingenting är statiskt eller självklart. Resultatet blir oförutsägbart, fyndigt och illavarslande: under den humoristiska tonen lurar ett knivskarpt allvar. Waldersten har publicerat ett flertal böcker och ställt ut sina verk i Sverige och utomlands.

Bakgrund till utställning och nyutgåva:
Bakgrunden till Jesper Walderstens arbete kring Bröderna Lejonhjärta är att han och regissören Tomas Alfredson inledde ett unikt samarbete i samband med filmatiseringen av Astrid Lindgrens berättelse. Deras gemensamma sökande efter en ny bildvärld kring Bröderna Lejonhjärta ledde fram till utställningen och nyutgåvorna av boken.

Press

"Bröderna Lejonhjärta i ny dräkt" DN

"Han ger Bröderna Lejonhjärta en ny och mörkare ton"
Dagens Industri

"Nytt mörker i Bröderna Lejonhjärta" Allt om Stockholm

"Bröderna Lejonhjärta får ny svärta"
Intervju i SvD

"Jag känner ett band med Astrid Lindgren" Intervju i Residence

Konstnären Jesper Waldersten tar oss med in sin kreativitets skrymslen i sitt Sommar, som handlar "om små ögonblick av evigheten, om kärleksbrev som någon redan tömt och om varför ett kolsvart streck kan ta sig över Karmafallet, rakt in i hjärtat." 

Visningar

Våra visningar ingår i utställningens entréavgift. Ingen föranmälan behövs. Läs mer om våra visningar här >

Söndagar kl. 14:00 (på svenska):
September: 16/9

Guided tours at. 15:00 on Sundays (in English):
September: 16/9

Utställningen är producerad av Kulturhuset Stadsteatern med inlån från Jesper Waldersten och Astrid Lindgren Aktiebolag.

Entrépriser 
Ordinarie 100 kr. Pensionär 80 kr. Studerande fr.o.m. 26 år 80 kr. Arbetssökande 50 kr. Fri entré t.o.m. 25 år. Biljetten gäller även för utställningen Robert Doisneau – förortspoeten från Paris samma dag. Fri entré på måndagar.

Berör mig

Utställning på Centrum för fotografi, Tjärhovsgatan 44

Öppettider:
Onsdag–fredag 12–18
Lördag–söndag 12–16
Fri entré

 

Konst/DesignFri entré