×
En del av Stockholms stad
Konst/Design
"Model wearing Digby Morton suit, shot through arch revealing bomb damage" (1941). Lee Miller – Krig och mode. 8 september 2017–4 mars 2018 i Galleri 3.
Foto: © Lee Miller Archives, England 2017. All rights reserved.

Arkiverat evenemang:

Lee Miller – Krig och mode


8 september - 4 mars 2018
Galleri 3 •


Surrealismens musa, modell, krigskorrespondent, modefotograf – Lee Millers liv och gärning är som tagen från en film. De flesta av fotografierna i utställningen Lee Miller – Krig och mode har aldrig tidigare visats publikt.  

Vem var Lee Miller? Utan tvekan en komplex och extraordinär kvinna. Efter hennes död vid sjuttio års ålder 1977, fann sonen Antony Penroses fru en bildskatt som Lee Miller gömt, förträngt och inte låtsats om. Omvärlden kände då till henne som krigskorrespondent och fotografiskt vittne till allt från helvetet i nazismens koncentrationsläger till befrielsen av Paris 1944. Även hennes liv som framgångsrik modell, surrealismens musa och Man Rays älskarinna var väl exponerat.  Å ena sidan äventyrlig sanningssökare, å andra sidan den manliga konstnärens inspirationskälla. Men Lee Miller var ingens kuttersmycke, utan en aktör i sin egen rätt oavsett vad hon tog sig an, om det så var andra världskrigets fasor eller matlagning på gourmetnivå.

Sin gärning som modefotograf gjorde Lee Miller inte mycket väsen av, och det har inte andra gjort heller, eftersom skildringar av krig trumfar ut berättelser om mode. Men det finns inget som förändrat modet så mycket som krig. Krigets destruktivitet skapar vardagsomständigheter som leder till förändring, men också till förnyelse inom modet. Mode är som fenomen ett lackmuspapper på sin tid, och bär därmed på en vittnesbörd om allt från sociala omständigheter till idéer om framtiden.

I utställningen, som producerats av Kulturhuset Stadsteatern, visas många fotografier som aldrig tidigare visats för en publik. Stort tack går till Lee Millers son Antony Penrose med familj som inför arbetet med utställningen öppnade Lee Millers hem och arkiv i Chiddingly, Sussex.

Visningar & program

Våra visningar ingår i utställningens entréavgift.
Ingen föranmälan behövs.
Välkommen! Läs mer om visningarna >

Söndag 4 mars kl. 14:00 (på svenska)

Guided tour on Sunday March 4th at 15:00 (in English)

Ordinarie 100 kr. Pensionär 80 kr. Studerande fr.o.m. 26 år 80 kr. Arbetssökande 50 kr. Fri entré t.o.m. 25 år. Fri entré på måndagar. Biljetten gäller även för utställningen Fria fotografers filial 2018 samma dag.


PRESS

"Lee Millers djärva bilder förnyade Vogue" /DN

"Legendariskt mode i krigets skugga"
/Expressen

"Bortom krig och mode – vem var Lee Miller?" /BON

"Fotomodellen som vände kameran mot världens overklighet" /SvD
 
"Hon är modefotografen – som valde krigsstigen" /Fokus

"A perfectly bona fide yank from Poughkeepsie: Lee Miller through the looking glass" /The Stockholm Review

"Är det cyniskt att låta sy upp en elegant dräkt när bomberna faller?"/Sydsvenskan

"Mode möter krig i Millerutställning"/UNT

Lee Miller – Krig och mode
Lee Miller – Krig och mode
Scenografi producerad av Kulturhuset Stadsteatern över ett tidstypiskt kök. Lee Miller – Krig och mode

Berör mig

Utställning på Centrum för fotografi, Tjärhovsgatan 44

Öppettider:
Onsdag–fredag 12–18
Lördag–söndag 12–16
Fri entré

 

Konst/DesignFri entré