×
En del av Stockholms stad
Konst/Design
Makode Linde. Öppen vernissage 30 januari 2016, Galleri 3. Utställningen pågår t.o.m. 24 april 2016
Foto: Matilda Rahm

Arkiverat evenemang:

Makode Linde


30 januari - 24 april 2016
Galleri 3 •Ordinarie 100 kr. Pensionär 80 kr. Studerande fr.o.m. 26 år 80 kr. Arbetssökande 50 kr.Biljetten gäller även Vivian Maier-utställningen samma dag. Fri entré t.o.m. 25 år. Fri entré på måndagar.

Makode Linde blev internationellt känd 2012 genom verket Painful Cake som skapade debatt kring rasism långt utanför konstvärlden. Utställningen på Kulturhuset Stadsteatern, som öppnar 30 januari, kan ses som ett allkonstverk där besökaren får följa med in i en värld fylld av humor, satir och referenser till sagor och myter.

I sin konstnärliga metod använder Makode Linde sig av ambivalens och kulturell appropriering; han vänder och vrider på föreställningar kring ”den andre” och går själv in och ut ur rollen av densamme.  Med ett egenartat symbolspråk, ett ständigt utforskande av nidbilden av svarta och slaveriets historia söker Makode Linde visa på orättvisor och förtryck i samhället.

Utställningen på Kulturhuset Stadsteatern består av både nya och äldre verk. I samband med en retrospektiv som Makode Linde gjorde 2012 visade han verk som inte var riktigt färdiga. Nu visas verken – för allra första gången – så som de var tänkta att visas.

–  Allt hänger ihop. Det kommer blir som en stor teaterscen, där verken fungerar som scenografi. Det blir både roligt och vidrigt. I mina tidigare verk har jag tagit med besökaren på en kontrafaktisk historieskrivningsresa. Men den här gången gläntar jag på dörren till sagornas värld. Ambitionen har varit att göra besökarna till en del av verken. Jag skickar in dem i en mörk sagoskog, berättar Makode Linde.

VISNINGAR

De offentliga visningarna ingår i ordinarie entréavgift.

Tisdagar 13.30: 23/2, 1/3, 22/3, 5/4, 19/4

OM MAKODE LINDE

Makode Linde, född 1981 i Stockholm, har studerat på Adolf Fredrik Musikskola, Konstfack, California College of Art och Konsthögskolan i Stockholm. Numera är Makode internationellt verksam, och har i år gjort en performance vid Vendigbiennalen och i Sofia i Bulgarien samt deltagit i Suecia Contemporanea på Uppsala Konstmuseum. Makode är bosatt i Berlin där han målar, är musiker, DJ och gör skivomslag (Kent: Röd), merchandising till Lady Gaga och musikvideor. Till KRO´s 75-årsjubileum, som firades på Moderna Museet, deltog Makode med sin performance Painful Cake. När kulturminister Lena Adelsohn-Liljeroth satte kniven i den numera världsberömda tårtan blev Makode över natten känd över hela världen. Afromantics är namnet Makode Linde valt för sina arbeten sedan 2004.

Presscitat

"Makodes konst upphäver hierarkier" /Expressen

"... en prestation att installationen är så väl genomförd" /DN

"Makode rör om bland fördomarna" /Kulturnytt

Berör mig

Utställning på Centrum för fotografi, Tjärhovsgatan 44

Öppettider:
Onsdag–fredag 12–18
Lördag–söndag 12–16
Fri entré

 

Konst/DesignFri entré