×
En del av Stockholms stad
Konst/Design
Första stormötet på allaktivitetshuset Gamla Bro. Från invigningen 14 september 1969. Mats Eriksson Dunér
Första stormötet på allaktivitetshuset Gamla Bro. Från invigningen 14 september 1969. Mats Eriksson Dunér "Det var en tid då allt var möjligt – all makt åt fantasin". Utställning 5 september 2015– 6 januari 2016 på Kulturhuset Stadsteatern.
Foto: Per B-J Nilsson. Nyhetsbild. Från Sture Mars arkiv.

Arkiverat evenemang:

Mats Eriksson Dunér »Det var en tid då allt var möjligt – All makt åt fantasin!«


5 september - 17 januari 2016
Galleri Underlandet, våning Plattan • Fri Entré


För Kulturhuset Stadsteatern har Mats Eriksson Dunér skapat installationen Det var en tid då allt var möjligt – All makt åt fantasin!. Den berättar om kampen som krävdes för att få till ett ”allaktivitetshus” i Stockholm under det sena 1960-talet.

Centralt i utställningen är en film om det som en gång var Gamla Bro (1969-1972), ett alternativt kulturhus, eller allaktivitetshus, som fanns innan Kulturhuset vid Sergels torg öppnade. Rösterna i filmen bygger på samtal, mailkonversationer och flygblad som i efterhand har satts samman till en kollektiv berättelse.

Besökare, aktivister och personal berättar om de svårigheter som uppkom vid stormöten och i konfrontationen med en stelbent och överkontrollerande byråkrati. Där passionen och det utopiskt romantiska hos aktivisterna sakta bryts ned när en annan verklighet gör sig gällande, och huset fylls alltmer av äldre alkoholister, hemlösa och drogmissbrukare.

I utställningen visas även filmen Dom där. En film om dem som bör skingras i grupper om två och två (1971) av Birgitta Öhman som handlar om tiden efter att Gamla Bro fått stänga, samt filmen Bubben was here – en film av folk på Gamla Bro (1971) producerad av folket inne i allaktivitetshuset.

Ett vittnesseminarium om allaktivitetsidén och Gamla Bro kommer att genomföras i november i anslutning till utställningen. Datum meddelas senare.

Tre frågor till Mats Eriksson Dunér:

Varför är allaktivitetshuset Gamla Bro intressant idag?
–När Kulturhuset åter kallar sig allkonsthus och Cyklopen för allaktivitetshus, så är det intressant att betrakta hur de ursprungliga idéerna såg ut för att skapa ett nytt sorts kulturhus för och av alla. Många av den tidens frågor känns samtidigt lika aktuella idag, av hur staden används och vem som ges plats.

Hur ser du på kopplingen mellan ditt verk och platsen du ställer ut på, Kulturhuset Stadsteatern?

– Gamla Bro var ett alternativt kulturhus innan själva Kulturhuset öppnade. Det känns därför intressant att visa filmen på Kulturhuset och låta dem som en gång var med på Gamla Bro och Kulturhusutredningen att få komma till tals.

Hur har du som konstnär hanterat materialet du haft tillgång till?

– I utställningen som utgår från min film ”Det var en tid då allt var möjligt – All makt åt fantasin!” visar jag också fram en del av mitt referensmaterial under researcharbetet. I filmmaterialet som gjordes på Gamla Bro visas en mer positiv bild fram av huset som jag i min film ställer mot dåtidens mer negativa nyhetsrapportering.

Sista dagen på ockupationen av Gamla Bro. 30 oktober 1970. Mats Eriksson Dunér
Invigningsaffisch till allaktivitetshuset Gamla Bro. 14 September 1969. Konstnär okänd. Mats Eriksson Dunér
Konst/DesignFri entré