×
En del av Stockholms stad
Konst/Design

Arkiverat evenemang:

Handmade Issues

Föreläsningar, debatter & stipendieutdelning


Foajé 3


Vilken roll har slöjden idag? Ska man ens bry sig om det handgjorda skapandet, tekniker och material? Kan slöjdande vara på liv och död? Är skolslöjden bara flum eller kan den som vet hur man läser ett träd utveckla industrin?

Det och mycket mer kommer vi att diskutera, analysera och debattera under en eftermiddag i Foajé 3. Dessutom delas stipendier ut till de allra bästa inom slöjd och hantverk. 
 
Välkommen till Hemslöjdens evenemang Handmade Issues!
 
Läs mer om evenemanget på Hemslöjdens webb >

I samband med evenemanget Handmade Issues kommer verk från Hemslöjdens stipendiater visas i en utställning på Bibliotek Plattan,
Läs mer om utställningen >

Program (ladda ner som pdf) >

Moderator: Barakat Ghebrehawariat – demokratiagent

Moderator för Handmade Issues är Barakat Ghebrehawariat. Barakat är känd som demokratiagent och en röst i det offentliga samtalet om mångfald, demokrati och representation. Förutom att föreläsa om demokratifrågor arbetar han med kulturkollektivet Revolution Poetry och sitter i styrelsen på Rättviseförmedlingen.
Läs mer om Barakat på hemslojden.org >

Från handgjort till industriellt. Birgitta Nordström – vävande doktorand

Under Handmade Issues kommer Birgitta att prata om hur hennes kunskaper kring material och tekniker har korsbefruktats med industrivävningens teknologi och möjligheter för att nå ett gemensamt mål.
Läs mer om Birgitta på hemslojden.org >

Att ge sig hän och låta någonting ta tid. Ulf Jansson – skärsvarvare

Skärsvarvaren Ulf Jansson är en av alla som medverkar på Handmade Issues. Med sig på scenen har han sin svarv och hemslöjdskonsulenten Niclas Flinck. Ulf och Niclas kommer att prata om utmaningar om att våga och om att vilja. Hur man ger sig hän och låter någonting ta tid.
Läs mer om Ulf och Niclas på hemslojden.org >

Om konsten att läsa ett träd. Knut Östgård – slöjdare

Knut Östgård, slöjdare och f.d hemslöjdskonsulent, berättar om hur man läser ett träd, vilka olika delar av trädet som lämpar sig bäst till olika slöjdföremål och varför björken är det bästa materialet till föremål som ska användas till matlagning. Föreläsningen slöjdtolkas av Hanna Hållams.
Läs mer om Knut på hemslojden.org >

Är skolslöjden bara flum? Peter Hasselskog – filosofie doktor och lektor

Är skolslöjden bara flum eller kan praktiskt kunnande underlätta problemlösning i andra ämnen? Det och mycket mer kommer Peter Hasselskog, filosofie doktor och lektor vid slöjdlärarutbildningen på HDK – Göteborgs universitet, att prata om och ge exempel på.
Läs mer om Peter på hemslojden.org >

Panelsamtal

Kan slöjden, med sitt hållbarhetstänk kring resurshushållning och återbruk, bidra till långsiktiga förändringar på globala problem? Kan handgjort skapande bidra till en positiv utveckling när det gäller mångfald, representation och demokrati? Kan görandet bidra till välbefinnande och överlevnad och hur kan enskilda individer påverka samhället med händernas kunskaper? Det är några av frågorna som kommer att diskuteras av dagens panel som består av Helena Hansson, Saadia Hussain, Maria Diedrichs och Frida Arnqvist Engström.
Läs mer om panelen på hemslojden.org >

Slöjdare på plats

Under Handmade Issues kommer det att finnas slöjdare på plats i Kulturhuset Stadsteatern. De kommer att visa hur man flätar korgar, slöjdar stegar med krympteknik, täljer skedar, knyter fåglar av metalltråd och hur man kan använda broderiet som ett politiskt motstånd.
Läs mer om slöjdarna på hemslojden.org >Om du köper biljetter till student- eller medlemspris måste du visa studentlegitimation eller Hemslöjdens medlemskort när du visar din biljett.

Information

Scen

Foajé 3

Speltid

4:00 h, inklusive 1 paus

Premiär

8 september 2015

Pris

  • Ordinarie:275 kr
  • Stud. från 26 år:175 kr
  • Ung under 26 år:175 kr
  • Prenumerant tidningen Hemslöjd:175 kr
  • Medlem Hemslöjdsföreningen:175 kr

Taggar

(klicka för att filtrera i kalendern) Konst/Design

Just nu inga föreställningar inlagda