×
En del av Stockholms stad
Konst/Design

Arkiverat evenemang:

Den nya kartan & Kvinnliga Pionjärer

Nationalmuseum design


4 december - 14 februari 2016
Nationalmuseum design, våning 4 •


Den nya kartan

24 formgivare, 24 tillverkare, 24 samarbeten. Utställningen Den nya kartan beskriver och visar på möjligheterna till lokal och småskalig tillverkning i en tid då många trodde att svensk produktion var död.

Utställningen Den Nya Kartan är ett inlägg i debatten kring hur en lokal och småskalig produktion kan vara en del av en långsiktigt hållbar samhällsutveckling. Den beskriver hur samarbeten mellan formgivare och tillverkare i Skåne visar på möjligheterna med lokala samarbeten i en tid då många tror att svensk produktion är död. 

Kartan ritas om

Den globala konsumtions- och produktionskartan har börjat ritas om. Framtidens produkter kommer precis som maten vi äter att i högre grad tillverkas lokalt, passera färre mellanhänder, vara mer småskalig samt schysstare för alla inblandade. Inte minst för miljön.

För att visa upp den produktionspotential som finns och för att bidra till att omritningen av kartan sker ännu snabbare, initierade Den nya kartan 24 samarbeten mellan formgivare och tillverkare i Skåne. Några av de samarbeten som visas i utställningen är Mats Theselius och Pearl Microphones som har gjort en handhållen mikrofon som är bekväm att hålla i, Liv Andersson och Blommiga Gredelina som har tagit fram en stickad unisex-kimono-kofta, Maria E Harrysson och Skillinge Emalj som tillsammans har gjort den emaljerade lampan Skärva samt Studiotrojka och Jonas Larsen som utvecklat en ny teknik för att blåsa glas i formar av färsk pil.

Modell för rättvis fördelning

I utställningen testas en ny samarbetsmodell som handlar om att ta gemensamt ansvar för att bibehålla den produktion som finns och även bidra till att den ska kunna fortsätta att finnas. Modellen syftar också till att hitta en mer rättvis ekonomisk fördelning mellan formgivare och tillverkare som är anpassad efter dagens produktion. Alla föremål i utställningen går att köpa genom en webbshop som är kopplad till Den Nya Kartan

Bläddra i katalogen

Till utställningen finns en katalog där alla samarbeten är beskrivna. Den innehåller även texter skrivna av fyra fristående skribenter, Ingrid Sommar, Katja Pettersson, Stefan Fölster och Eva Engquist, som ombetts ge sin syn på några av de ämnen och perspektiv som kan kopplas till dagens och morgondagens produktion.Läs katalogen här 

Den Nya Kartan är ett samarbete med Form/Design Center i Malmö och har genomförts med stöd av Region Skåne och Malmö stad. Utställningen visades på Form/Design Center under hösten och kommer efter Nationalmuseum Design att gå vidare till Vandalorum.

Curator och utställningsarkitekt är industridesignern Jenny Nordberg.

Mer information om utställningen finns på www.dennyakartan.se. Där finns också länk till utställningens webbshop.

 

Kvinnliga Pionjärer

I utställningen Kvinnliga pionjärer – svensk form under mellankrigstiden visas verk av 20 både kända och mindre kända konstnärer och formgivare som Tyra Lundgren, Anna Petrus, Estrid Ericson, Wilhelmina Wendt, Kitty von Otter och Sylvia Stave. Totalt är det runt 150 föremål från Nationalmuseums samlingar i skilda material som gjutjärn, glas och silver. 

Under mellankrigstiden upplevde svenskt konsthantverk och design ett stort uppsving. Perioden förknippas både med den internationella beteckningen Swedish grace och begynnande funktionalism. Med få undantag har kvinnornas roll under denna form- och färgsprakande period inte lyfts fram tidigare och de har efter hand försvunnit ut ur historien.