×
En del av Stockholms stad
Konst/Design
Allt Ska Bort
Foto: Carl Oliver Ander

Arkiverat evenemang:

Allt Ska Bort

med Ann-Sofie Back på Nationalmuseum Design


17 april - 31 maj 2015


Den 17 april öppnar Allt ska bort! med Ann-Sofie Back. Utställningen är utformad som en konceptuell shop där det som ställs ut är till försäljning. Ann-Sofie Back var mottagare av Torsten och Wanja Söderbergs pris på 1 miljon kronor 2014 och därför visas även en exposé över de pristagare som tidigare fått det prestigefyllda designpriset.

Utställningen Allt ska bort! av den svenska modedesignern Ann-Sofie Backär delvis utformad som en konceptuell One pound shop, där specialtillverkade produkter med koppling till BACKs tidigare kollektioner finns till försäljning. I shopen går det till exempel att handla toalettpapper, schampo, dildos, tändare, T-shirts, och den självlysande kondomen ”Fuck Back”. En del av utställningen blir även retrospektiv och visar plagg ur tidigare kollektionen samt visningsfilmer. Utställningen görs i samarbete med Röhsska museet där den visades förra året.

Efter studier i mode vid Beckmans Designhögskola i Stockholm och Central St. Martins i London debuterade Ann-Sofie Back med huvudlinjen Ann-Sofie Back2001. BACK lanserades 2005 och sedan 2009 delar hon sin tid mellan att vara kreativ chef för det egna företaget BACK och varumärket Cheap Monday som ägs av H&M.

2014 var Ann-Sofie Back mottagare av Torsten och Wanja Söderbergs pris. Prissumman uppgår till 1 miljon kronor vilket gör priset till det största i Europa. Priset instiftades 1992 av Torsten och Ragnar Söderbergs Stiftelser att utdelas årligen till en nordisk designer eller konsthantverkare. Sedan 2014 är Torsten Söderbergs Stiftelse ensam huvudman för designpriset och svarar för prisets kontinuitet. Pristagaren utses av en prisnämnd där museicheferna vid de fem nordiska ländernas designmuseum ingår. I samband med prisutdelningen presenteras pristagarens arbete i en utställning på Röhsska museet.