×
En del av Stockholms stad
Forum/Debatt
Bang 8 mars
Foto: Bang

Arkiverat evenemang:

Fira 8 mars med Bang


lördag 8 mars 2014


Bang bjuder in till heldagsfirande av internationella kvinnodagen: Kom och lyssna på samtal, delta i en workshop, gör en banderoll, historiska tal, ta del av lesbiska historier, se film om aktivister, feministisk teater och inte minst talkshow med Moa Svan. Och nästan allt är gratis! Mer info: bang.se.

Program

KONST, MAKT & RYGGDUNK (SAMTAL)
Foajé 3, kl 11–17 Arr: W.I.S.P. Först till kvarn, fri entré.

W.I.S.P. är ett nätverk för kvinnor och transpersoner inom svensk scenkonst som ägnar sig åt KONST, MAKT och RYGGDUNK. W.I.S.P. undrar hur du upplever rummen där scenkonst visas? Kom och sitt en stund med W.I.S.P.

SERIEUTSTÄLLNING
Foaje 3 kl.11.00-17.00 Arr: Bang, Grafikens hus och Serieteket. Fri entré.
Grafiska tryck skapade av några av Sveriges viktigaste seriekonstnärer; Liv Strömquist, Joanna Rubin Dranger, Julia Thorell och Hanna Gustavsson. Verken ingår i den omtalade utställningen Vi har en viktig grej på gång – konsten att förändra med bild, på Grafikens Hus i Mariefred.
I anslutning till utställningen bjuder Serieteket in till en läshörna, med feminisktiska och politiska serier, bl.a. av de medverkande konstnärerna.

CALL ME KUCHU + EFTERFÖLJANDE SAMTAL (FILM)
Klarabiografen, kl 11.30–13.30 Arr: RFSL. Anmälan: Biljetter vid Bang-bordet i Foajé 3, begränsat antal platser.
Sverige fortsätter utvisa HBTQ-personer till Uganda trots hot om våld och trakasserier från staten. Efter visningen av dokumentären Call me Kuchu som följer några HBTQ-aktivister i Uganda, leder Ulrika Westerlund, förbundsordförande RFSL, ett samtal om den godtyckliga bedömningen av HBTQ-personers asylskäl i Sverige.

DJ-WORKSHOP
TioTretton, kl 11.30–13.30. Arr: Bang & TioTretton. OBS! Endast för 10–13-åringar. Först till kvarn, begränsat antal platser, fri entré. Dj Kippshu från Femtastic visar dj-grunderna och deltagarna får prova på att mixa och scratcha.
Läs mer om programmet på TioTretton >

LESBISK MAKT: LESBISKT SAMTAL (WORKSHOP)
Mötesplats Foajé 3 fem minuter innan start. Kl 11.30–12, 12.15–12.45, 13–13.30, 13.45–14.15. Arr: Kvalitetsteatern. Fri entré, begränsat antal platser. Anmäl dig till: lesbiskmakt2014@gmail.com
“Lesbiskt Samtal” är ett interaktivt ljudkonstverk där du får pröva och/eller öva på att prata lesbiskt genom att upprepa repliker du hör från din mp3/telefon. Att komma ut, ragga, diskutera barn eller inte barn, The L Word, relationsanarki, strap-ons, skillnaden mellan queer och lesbisk, osv. Du behöver en mp3/ljudspelare och hörlurar för att medverka.

8 MARS BIT INTE IHOP! FEMINSTISKT SJÄLVFÖRSVAR TEMA SYSTERSKAP (WORKSHOP)
K2, 11.30-14.30. Mötesplats Foajé 3, kl 11.25. Arr: Bit inte ihop!, Bang och ABF Stockholm. OBS! Endast för kvinnor/transkvinnor. Begränsat antal platser. 200 kr. Boken "Bit inte ihop! Sätt gränser på jobbet ingår. Anmälan sker genom ABF.
Välkommen på tre timmars workshop i feministiskt självförsvar. Rollspel, teori och fysiskt försvar. Lyssna på dig själv och stå upp för dina systrar i den feministiska kampen. Instruktörer är Sara Berg och Rebecka Bohlin.

NYA NUMRET AV BANG HAR TEMA EUROPA
Studion, kl 12.30–13.15. Arr: Bang. Fri entré, begränsat antal platser.
I Bangs 8-marsnummer kartlägger forskaren Liz Fekete strukturellt våld i Europas asyl- och migrationssystem, forskaren Paulina de los Reyes skriver om avhumanisering och frånvaron av könsperspektiv i EU:s asylpolitik och Bangs chefredaktör Anneli Carnelid frågar sig hur många brott mot grundläggande mänskliga rättigheter EU:s medlemsländer kan tillåtas begå. I samtalet deltar skribenter ur numret och aktivister för att diskutera hur skräckrapporterna om migrationspolitiken förvandlas till förändring. Medverkar: Shahram Khosravi, Foujan Rouzbeh, Paulina de los Reyes med flera.

I'M EVERY LESBIAN (STADSVANDRING))
Mötesplats våning 0, kl 13. Fri entré, först till kvarn, begränsat antal platser.
I'm Every Lesbian är en stadsvandring i jag-form som presenterar en specifik stads lesbiska historia. Konstnären Sofia Hultin presenterar projektet I'm Every Lesbian och leder en stadsvandring i Belgrads/vår/min/din lesbiska historia i Stockholm med start på Kulturhuset Stadsteatern. Välkomna! Under 2013 utfördes projektet i Tirana, Albanien samt i Belgrad, Serbien. Under våren 2014 fortsätter projektet till Malmö, Norrköping och Minsk.

BANDEROLLVERKSTAD
Foajé 3, kl 13–16. Arr: Modehuset Kol och Stål. Först till kvarn, begränsat antal platser, fri entré.
Sprid färgglada och kreativa feministiska budskap över gatorna på 8 mars! Tillsammans målar, klipper, klistrar, syr och sprayar de viktigaste, roligaste, smartaste, snyggaste och bästa banderollerna till kvällens demonstration! Ta med dina slagkraftigaste feministiska paroller, material finns.

FEMINISM FÖR VEM?
Studion, kl 13.30–14.45. Arr: Bang. Fri entré, begränsat antal platser.
För vem finns feminismen och vad innebär det egentligen? Vilka krav ställer anspråket om intersektionell feminism på feministiska arrangemang och feministiska grupperingar? Kom till Kulturhuset och delta i samtal om nygamla, ständigt aktuella, feministiska frågor. Medverkar: Ulrika Dahl, Alexander Alvina Chamberland, Devrim Mavi, Tiina Rosenberg med flera.

JÄMSTÄLLDHET, KVINNODAGEN, SNIPPA OCH SNOPP
TioTretton, kl 13.30–ca 15. Ingen föranmälan, först till kvarn, fri entré. OBS! Endast för 10-13-åringar.
Nathalie Simonsson, sexualupplysare och författare till “Världens viktigaste bok” kommer och snackar om jämställdhet, kvinnodagen, snippa och snopp.
Läs mer om programmet på TioTretton >

HAVING A BLOND MOMENT (SCENKONST)
Bryggan, kl 14–15.20 Anmälan: 150 kr. 100 kr pensionär, under 26 år och arbetslös
Text: Nasim Aghili. Med och iscensatt av: Johanna Skobe. Musik: Lisa Pedersen. Mer info och biljetter >

SIX DAYS + EFTERFÖLJANDE SAMTAL (FILM)
Klarabiografen kl 14–15.30. Arr: Kvinna till kvinna Anmälan: Biljetter vid Bang-bordet i Foajé 3, begränsat antal platser.
Six Days är en film från 2013 om kvinnors mod och envisa kamp i sviterna av krig. Den utspelar sig under sex dagar i tre kvinnorättsaktivister liv – Lanja, Maia och Nelly. Filmen lyfter deras enorma ansträngningar för förändring, men också det höga pris de tvingas betala. Hot, våld och fattigdom är bara några av de dagliga hindren som möter dem i kampen för rättigheter som borde vara självklara för alla. Filmen presenteras av Christina Hagner från Kvinna till Kvinna som också leder ett samtal efter filmen.

ICKE-NORMATIV SAGOLÄSNING MED BITTE ANDERSSON (SAGOLÄSNING OCH  SAMTAL)
Rum för barn, 14.30–14.50. Arr: Bang & Rum för barn. Först till kvarn, fri entré.
Sagoläsning med Bitte Andersson, grundare av bokhandeln Hallongrottan, serietecknare och illustratör. Efter läsningen svarar Bitte på frågor och diskuterar icke-normativ läsning med de vuxna lyssnarna. För barn 0-9 år och föräldrar.

VÅLDTÄKTERNA OCH RÄTTSSAMHÄLLET
Ekoteket, kl 14.45–15.45. Arr: Tidskriften Ottar. Fri entré, begränsat antal platser.
Varför leder inte fler våldtäktsanmälningar till fällande dom? Är beviskraven för höga? Behövs ny lagstiftning? Eller är det bristande förundersökningar? Tidskriften Ottar bjuder in till ett panelsamtal om sexualbrott och våldtäktskultur.

SVAR PÅ TAL  (WORKSHOP)
K2, kl 15–16.45. OBS! mötesplats Foajé 3, kl 14.55. Arr: SVAR PÅ TAL. Begränsat antal platser, först till kvarn, fri entré.
SVAR PÅ TAL är en workshop i verbalt självförsvar där vi skapar strategier och svar för situationer som vi som normbrytare ofta hamnar i och utsätts för.

KÖNS- OCH SEXUALPOLITISKA POLITISKA TAL: RÖSTRÄTTSIRONI, LESBISK FRONT OCH FADIME SAHINDAL
Galleri 5, kl. 15–17. Arrangör: Könspolitiska nyckeltexter
och Sexualpolitiska nyckeltexter. Fri entré. Först till kvarn, begränsat antal platser.
Bianca Kronlöf
och Ida Ali-Lindqvist håller historiska tal från kampen för kvinnlig rösträtt på 1910-talet, Lesbisk front på 1970-talet och Fadime Sahindals riskdagstal vid millennieskiftet. Tillsammans med forskarna Christina Florin, Tiina Rosenberg och Mehrdad Darvishpour samtalar de sedan om de politiska talens historiska betydelse, den feministiska rörelsens förändring, ironi och allvar, intersektionalitet, queer och fram- och dåtider.

Samtalet leds av Klara Arnberg, en av redaktörerna för böckerna "Könspolitiska nyckeltexter" och Sexualpolitiska nyckeltexter (kommande 2015).

Evenemanget sker i samband med vernissagen av utställningen Revolternas decennium > och är en del av tidskriften Bangs 8-marsfirande.

MOA SVAN MED GÄSTER (TALKSHOW)
Studion kl 15.15–16.30. Fri entré, först till kvarn, begränsat antal platser.
Moa Svan
med gäster är en talkshow där stand-up och musik blandas med intervjuer som vanligen huserar på Bio Rio men den 8 mars gästspelar på Kulturhuset Stadsteatern. Moa Svan är programledare för Duellen i Kunskapskanalen och har sen tidigare hörts i Morgonpasset i P3, Kyss min plysch, P3 Star och P3 Homo. Hon började med humor som tonåring och gjorde sin stand-up-debut på Frölunda Kulturhus i Göteborg 2006. Sen dess har hon invigt Stockholm Pride inför tusentals åskådare två år i rad. Startat och drivit en ny humorklubb, Humormaffian, och förändrat Stockholms humorscen.

UPPROR PÅGÅR!
Ekoteket, kl 16–17. Arr: Bang. Fri entré, begränsat antal platser.
Sjuksköterskorna protesterar och det är kris i förlossningsvården. Allt fler yrkesgrupper inom vården organiserar sig och säger ifrån mot dåliga arbetsvillkor och bristande kvalitet och i bostadsområden organiserar sig folk för att på olika sätt ta till vara på de boendes intressen. I samtalet diskuteras konsekvenser av nedskärningar inom välfärden och vad som krävs för att välfärden ska räcka till. Medverkande: Susanna Alakoski, författare, Roya Hakmnina, läkare och aktiv i Socialistiska läkare, Emma Dominguez, Megafonen och Soheyla Yazdanpanah som forskar om ojämlikhet i arbete och i ekonomi.

Bangs 8 marsfirande görs i samarbete med Kulturhuset Stadsteatern och ABF Stockholm med stöd av Stockholm stad och Kulturrådet.

Forum/DebattBarn • Serieteket • Fri entré • Filmer