×
En del av Stockholms stad
Forum/Debatt

Arkiverat evenemang:

Fristad Stockholm: Migration


tisdag 29 april 2014
Studion • Fri Entré


Tisdag 29 april är det premiär för Fristad Stockholm: Migration, en lösningsorienterad samtalsserie i tre delar.   

På premiären, om gränser/gränskontroller, gästas vi av:

  • Madeleine Seidlitz, jurist på Amnestys sekretariat i Stockholm där hon främst arbetar med flykting- och migrationsfrågor.
  • Nasim Aghili, manusförfattare och regissör för Europa Europa som är en antinationalistisk kabaré om europeisk migrationspolitik.
  • Frida Metso, traumapsykolog vid Röda korsets center för flyktingar samt vice ordförande för Flyktinggruppernas riksråd.
  • Lisa Pelling, utredningschef på Arena Idé samt forskare kring migration och transnationella band.

I samtalsserien Fristad Stockholm: Migration samlar vi kunniga och erfarna aktivister, forskare, författare, journalister och andra personer som är berörda av och verksamma inom ämnet för att bena ut vägen framåt i en av de viktigaste frågorna för Sverige och Europa. Fristad Stockholm: Migration är ett samarbete med kabarén Europa Europa.

Serien har tre teman: Gränser/Gränskontroller (29 april), Asylprocesser/Papperslösa (7 maj) och Förvar/Deportationer (13 maj). Den 21 maj blir det en uppföljande migrationspolitisk debatt mellan representanter från riksdagspartier.

Människorättsorganisationer har dokumenterat drygt 23 000 fall där människor på flykt har dött på vägen till Europa. Fler hålls inlåsta i förvar utan att vara dömda för något brott. Svensk asylprocess beskrivs allt oftare som ett lotteri. Problembilden är tydlig – det är hög tid att diskutera lösningar.

Under många år har medier och den offentliga debatten till stor del uppehållit sig vid att prata om migration och migranter i termer av volymer, svårigheter och kostnader för icke-migranter. Den här samtalsserien har en annan utgångspunkt, nämligen vilka konsekvenser migrationspolitiken har för människor på flykt och fokuserar istället på lösningar.

Vilka konkreta förslag på lösningar finns? Vad krävs för att inga fler människor ska mista livet vid Europas gränser? Hur kan svensk lagstiftning och praxis förändras?

Facebook-event >

Om Fristad Stockholm

Stockholm har varit en fristad för förföljda författare sedan 1998. Fristad Stockholm ingår i Kulturhuset Stadsteaterns nya satsning Forum/Debatt och anordnar förutom arbetet med fristadsförfattare även flera evenemang där yttrandefrihet och demokrati står i centrum.

Forum/DebattStudionFri entré