×
En del av Stockholms stad
Forum/Debatt
Mattias Norströms verk Du gamla, du fria på Sergels torg, Kulturhuset Stadsteatern.
Foto: Matilda Rahm

Arkiverat evenemang:

Du gamla, du fria


29 augusti - 12 september 2017
Idag på plattan • Fri Entré


Konstnären Mattias Norströms omtalade konstverk Du gamla, du fria ställs på Sergels torg. Under utställningsperioden arrangerar Kulturhuset Stadsteatern två paneldiskussioner om Norströms konstverk och flaggans roll i konsten.

Få saker väcker så mycket känslor i Sverige som flaggan. Är det en symbol för glädje och stolthet – kärlek, sammanhållning och idrottsfester? Eller handlar den om nationalism och en exkluderande politik som skiljer på folk och folk utifrån en idé om ”svenskhet”?

Mattias Norströms verk Du gamla, du fria ställer sådana frågor och många fler. Den svenska flaggan i hans konstverk är som vilken som helst – men flaggstången är skev och slokar. Orkar stången inte bära flaggans symboliska tyngd? Eller tar den bara en paus medan den är på väg att resa sig, starkare och mer rakryggad än någonsin? Antagligen finns inga givna svar.

Du gamla, du fria visades ursprungligen av ICIA – Institute for Contemporary Ideas and Art i Vasaparken i Göteborg hösten 2016, och är ett av flera verk där Mattias Norström utgår från svenska flaggan. I ett samarbete mellan avdelningarna Forum/Debatt och Konst/Design och Mode på Kulturhuset Stadsteatern ställs Du gamla, du fria nu ut på Sergels Torg, en plats för både flanerande, manifestationer och firande av VM-guld.

Mattias Norström är utbildad vid Konsthögskolan Valand i Göteborg. Han är en av grundarna av Gagnef-festivalen, kulturföreningen Skankaloss samt konsthallen Missionen. Hans senaste utställning ”Klämd diplomat” visades på Hangmen Projects i Stockholm våren 2017.

Utställningen pågår från den 29 augusti till 12 september. Under utställningsperioden arrangeras paneldiskussioner kring verket och flaggans plats i konsten:

31 augusti, kl 12.00, Sergels torg. Möt konstnären Mattias Norström som berättar om konstverket.

12 september, finnissagedebatt i Kulturhuset Stadsteatern.

Konstnärliga ledare Johan Wirfält, Forum/Debatt och Karina Ericsson Wärn, Konst/Design och Mode.

Utställningen är del i ”Idag på plattan” och uppdraget från Stockholms Stad att programlägga verksamhet på Sergels torg. Har du tankar, synpunkter eller hejarop? Kontakta oss gärna via mail: flaggan@stadsteatern.stockholm.se