×
En del av Stockholms stad
Forum/Debatt
NPV huvudbild

Arkiverat evenemang:

Psykedelisk psykoterapi

Gränsen mellan vetenskap och andlighet


Under Fontänen


Andlighet betraktas i allmänhet som oförenlig med vetenskap. Vad händer då när modern farmakologisk forskning framkallar andliga upplevelser av avgörande betydelse för medicinska effekter? 

Psykedeliska substanser, naturligt förekommande i exempelvis psilocybinsvamp, har använts av olika kulturer i rituella och andliga sammanhang under åtminstone tiotusen år. Idag bedrivs återigen medicinsk forskning på hur dessa substanser kan användas för att hjälpa patienter med psykiatriska åkommor. Forskningen tvingar oss att ta ställning till en rad obekväma frågor.
Finns det en andlig aspekt av psykisk hälsa, såsom präster och shamaner har hävdat i tusentals år?
Bör dessa andliga i så fall upplevelser användas för att behandla medicinska tillstånd? 

Dessa frågor blir utgångspunkten för kvällens panelsamtal. Till vår hjälp har vi två forskare med ett starkt intresse för både psykisk hälsa och andlighet. Arrangemanget är ett samarbete mellan Nätverket för Psykedelisk Vetenskap och Forum/DebattKulturhuset Stadsteatern.
Varmt välkomna!

Medverkande:

Eva Henje, psykiater och forskare vid Umeå Universitet.
Robert Johansson, leg. psykolog och docent vid Stockholms universitet. 
Pehr Granqvist, professor i psykologi vid Stockholms Universitet.   
Moderator: Johan Eriksson, leg. psykolog och vice ordförande i NPV.

Datum: 4 februari
Tid: kl 19.30-21.00
Plats: Under Fontänen, Sergels torg

Entré 60 kr (40 kr studerande, pensionär, under 26). Biljetter köper du här: 

https://kulturhusetstadsteatern.se/ForumDebatt/Evenemang/2020/Psykedelisk-psykoterapi---i-granslandet-mellan-vetenskap-och-andlighet/

Eva Henje är barn- och ungdomspsykiater och docent vid institutionen för klinisk vetenskap vid Umeå Universitet med fokus på kontemplativ neurovetenskap och emotionell reglering. Hon har stort intresse för psykedelisk psykoterapi och har studerat inom shamanskt traditioner i Nordamerika. Hon startade yogayama i Stockholm och är erfaren yoga- och mindfulnesslärare (MBSR & MBCT).

Robert Johansson är leg. psykolog och docent i psykologi vid Stockholms Universitet. Hans nuvarande forskning fokuserar på att med hjälp av artificiell intelligens studera processer relaterade till spiritualitet och psykisk ohälsa. Han har ett stort intresse för meditation, särskilt i Samatha-Vipassana-traditionen.

Pehr Granqvist är professor i psykologi vid Stockholms Universitet. Hans forskningsområden inkluderar anknytningspsykologi, religion och andlighet och är aktuell med boken "Attachment in Religion and Spirituality" som kommer ut i månadsskiftet februari-mars.  

Arrangemanget filmas och kommer streamas på Kulturhuset Stadsteaterns Facebooksida!

Information

Scen

Under Fontänen

Speltid

1:30 h, ingen paus

Premiär

4 februari 2020

Pris

  • Ordinarie:60 kr
  • Pensionär:40 kr
  • Ung under 26 år:40 kr
  • Studerande:40 kr

Taggar

(klicka för att filtrera i kalendern) Forum/Debatt

Just nu inga föreställningar inlagda