Forum/Debatt

Digitala föreläsningar:

Kropp, själ och samhälle under corona

27 april - 18 maj

Karolinska Institutet, Stockholms universitet och Kulturhuset Stadsteatern inleder ett nytt samarbete om digitala föreläsningar. Temat för föreläsningarna är olika aspekter av coronapandemin i relation till människan.

I kristider är behovet av kunskap och saklig debatt större än någonsin. Under april och maj kommer forskare från Karolinska Institutet och Stockholms universitet gästa Forum/DebattKulturhuset Stadsteatern, och hålla digitala föreläsningar om aktuell forskning som på olika sätt knyter an till coronakrisen. Föreläsningarna livesänds från den nya digitalstudion på Under Fontänen vid Sergels torg och är öppna för alla.

Som alltid på Forum/Debatt kommer tittare ha möjlighet att delta och ställa frågor, enda skillnaden är att det nu blir via kommentarsfältet.

Samtliga föreläsningar sänds live via Kulturhuset Stadsteatern på Facebook.

Program:
Måndag 27 april, kl 11.00: Syns det att du är sjuk, och hur påverkar det din omgivning?
Mats Lekander, professor i psykologi vid Institutionen för klinisk neurovetenskap på Karolinska Institutet samt enhetschef vid Stressforskningsinstitutet vid Stockholms universitet.

Tisdag 5 maj, kl 11.00: Att förstå och påverka hälsoångest: till fördel och förtret vid en pandemi. Erland Axelsson, postdoktor, Institutionen för klinisk neurovetenskap på Karolinska Institutet.

Onsdag 6 maj, kl 11.00: Hur påverkar coronakrisen ekonomin - i Sverige och internationellt? Hur kan man försöka mildra konsekvenserna med hjälp av ekonomisk politik? Vilka kan bli de bestående konsekvenserna? Karolina Ekholm, professor i nationalekonomi vid nationalekonomiska institutionen, Stockholms universitet

Tisdag 12 maj, kl 10.30: Hur påverkas klimatarbetet av coronapandemin? Victor Galaz, docent i statsvetenskap och stf. föreståndare Stockholm Resilience Center vid Stockholms universitet, samt senior forskare på Beijerinstitutet vid Kungliga Vetenskapsakademin.

Tisdag 12 maj, kl 11.30: Vid frontlinjen: Orkar intensivvårdens personal, och hur stödjer vi dem psykologiskt? Rickard Wiksell, psykolog och forskare vid institutionen för klinisk neurovetenskap på Karolinska Institutet, samt Charlotta Löwendahl, sjuksköterska och verksamhetschef Anestesikliniken och Intensivvårdsavdelningen, Capio St Görans sjukhus.

Måndag 18 maj, kl 11.00: Hur genomskådar vi desinformation i kristider? Ester Pollack, professor i journalistik vid Institutionen för mediestudier, Stockholms universitet.