Forum/Debatt
npv gifter huvudbild 2

Visning och samtal: Gifter som påverkar själslivet

5 november 2019 19:30
Under Fontänen

OBS! Evenemanget är utsålt men samtalet kommer att livestreamas här!

Experiment med psykedeliska substanser i svensk public service-TV?
Idén framstår som främmande, men år 1965 var det just vad som skedde.

Då spelade Sveriges Radio, som på den tiden ansvarade för tv-sändningarna, in programserien Gifter som påverkar själslivet på Beckomberga sjukhus. Varför visades på bästa sändningstid ett program där både producenten och de medverkande av en psykiater injicerades med DMT*, den mest kraftfulla psykedeliska substans som upptäckts? Vad var det egentligen som skedde – och varför?

Den 5 november visas Gifter som påverkar själslivetKulturhuset Stadsteatern, för första gången sedan 60-talet. Vid visningen kommer programmet också placeras i dåtidens vetenskapskontext för att bringa klarhet i frågorna. För denna punkt svarar Måns Bergkvist från Nätverket för Psykedelisk Vetenskaps styrelse. I den avslutande paneldiskussionen deltar också Ingemar Leijonborg, som produceradeGifter som påverkar själslivet, och Per Gruber, som medverkade. De kommer diskutera programmet och återge sina DMT-upplevelser från inspelningen.

Det här är alltså första gången sedan 1965 som “Gifter som påverkar själslivet” visas, och delar av materialet har aldrig tidigare visats offentligt. Inga fler visningar är planerade. Säkra dina biljett nu till denna häpnadsväckande resa tillbaka till en svunnen tid – välkomna!

Datum: 5 november
Tid: 19:30–21:30
Plats: Under Fontänen
Inträde: 100 kr (80 kr student/pensionär/under 26 år)

Visningen och samtalet är ett samarbete mellan Kulturhuset Stadsteatern och Nätverket för Psykedelisk Vetenskap.

*DMT är en substans som går att likställa med LSD. På senare tid har DMT fått viss aktualitet då det är den psykoaktiva substansen i brygden Ayahuasca.

Scen

Under Fontänen