×
En del av Stockholms stad
Forum/Debatt

Arkiverat evenemang:

Vår tids mentala ohälsa

Är psykedelika en del av svaret?


Under Fontänen


Psykiska sjukdomar utgör ett globalt problem som innebär enorma samhällskostnader och mänskligt lidande. På 10 år har utskrivningen av antidepressiva mediciner ökat med 20 procent. Kan även psykedeliska substanser som LSD, psilocybin och meskalin hjälpa svårt sjuka människor?

I samband med den svenska utgåvan av Michael Pollans omtalade bok How to Change Your Mind tar vi oss an denna viktiga och kontroversiella fråga i ett panelsamtal på Kulturhuset Stadsteatern – i samarbete med Fri Tanke och Forum/Debatt. Medverkar gör en av världens mest framstående forskare inom psykedelisk vetenskap, samt svenska experter inom klinisk psykologi och organisk kemi.
Vänligen observera att samtalet hålls på engelska!

Michael Pollans bok, som på svenska heter Psykedelisk renässans, tar med oss på ett personligt utforskande av den medicinska och vetenskapliga revolutionen som sker kring psykedeliska substanser. Han skildrar även den förunderliga berättelsen om sina egna omvälvande psykedeliska erfarenheter.

Efter panelsamtalet följer en frågestund och diskussion. Boken finns till försäljning under kvällen.

Medverkande:

Matthew W. Johnson, docent i psykiatri, Johns Hopkins University
Rebecka Malm, leg. psykolog och författare
Ulf Ellervik, professor i kemi och författare
 
Samtalet modereras av Johan Eriksson, leg. psykolog och vice ordförande i Nätverket för psykedelisk vetenskap.
 
Matthew Johnson är docent i psykiatri vid Johns Hopkins University School of Medicine. Han har närmare 13 års erfarenhet av psykedelisk forskning och har agerat terapeut i över 100 Sessioner med psilocybin.

Ulf Ellervik är professor i kemi vid Lunds Universitet med ett stort intresse för kultur. Hans bok Ond kemi belönades 2011 med Pi-priset för utomordentlig populärvetenskap. Ulf Ellervik är sedan 2018 ledamot i Kungliga Vetenskapsakademien.

Rebecka Malm är leg. psykolog är behandlare, handledare, författare och föreläsare. Hennes främsta intresse ligger inom känslofokuserade och diagnosöverskridande metoder, samt att göra psykologi mer användbart och lättillgängligt för alla. Hon har en bakgrund inom primär- och specialistvård, men arbetar nu privat.  

Datum: 2019-09-11
Tid: 17:30–18:30
Plats: Under Fontänen, Kulturhuset Stadsteatern
Samtalet livesänds via Kulturhuset Stadsteaterns Facebook-sida.

Biljetterna släpps 6 augusti klockan 9:00 här nedan!

Information

Scen

Under Fontänen

Speltid

1:00 h, ingen paus

Premiär

11 september 2019

Pris

  • Ordinarie:60 kr
  • Pensionär:40 kr
  • Ung under 26 år:40 kr
  • Studerande:40 kr

Taggar

(klicka för att filtrera i kalendern) Forum/Debatt, Under Fontänen

Just nu inga föreställningar inlagda