Forum/Debatt
Sen kväll

Sen kväll på jorden: Klimatet och identiteten

Årsta Folkets Hus Teater

Vad säger klimatfrågan om oss själva? Ska svenskens kollektiva livsstil 2019 sammanfattas blir svaret motsägelsefullt: Å ena sidan oroar vi oss mer än någonsin för klimatet – å andra sidan flyger och konsumerar vi som aldrig förr. En kluven identitet, minst sagt.

Denna kluvenhet är också ingången till den tredje programkvällen i Forum/Debatt och DN Kulturs programserie Sen kväll på jorden. I två panelsamtal diskuteras hur klimatutvecklingen relaterar till frågor om identitet: klass, kön, geografi och livsstil – men också politik.

Många tycks uppfatta klimatet som en ”vänsterfråga”. Varför har det blivit så? Stämmer det, som exempelvis författaren Naomi Klein menar, att klimatfrågan inte kan lösas utan en reboot av hela det marknadsekonomiska systemet? Eller är vägen framåt snarare en sorts Johan Rockström-linje, där politik, näringsliv och civilsamhälle går hand i hand med mer effektivt arbete mot en hållbar värld? I kvällens andra panelsamtal rör vi oss mer mot livsstilsfrågorna. Är klimatkrisen en man? Eller den västerländska medelklassen? Eller är det snarare så att den stora frågan handlar om att en allt större del av jordens befolkning anammar en livsstil där konsumtion, produktion och tillväxt ökar på ett sätt som tänjer planetens resurser allt mer? Och hur kan vi i så fall möta den utvecklingen, på ett mer hållbart sätt?

Kvällen bjuder också på konstnärliga utflykter. Som mellanakt blir det poesiläsning av Jonas Gren, aktuell med lysande diktsamlingen ”Dälden, där de blommar”. Arrangemanget hålls på Folkets Hus i Årsta, en av de partnerscener som Kulturhuset Stadsteatern gästar under 2019.

Varmt välkomna!

1 april, kl 19.00-20.30
Biljetter: 60 kr ordinarie, 40 kr rabatt (student, pensionär, DN-prenumerant)

Medverkande:

America Vera-Zavala, dramatiker och samhällsdebattör

Anders Wijkman, författare och ordförande i Romklubben, tidigare riksdagsledamot (M) och Europaparlamentariker (KD)

Björn Wiman, kulturchef Dagens Nyheter, författare aktuell med Sent på jorden: 33 tankar om världens största nyhet

Eva Karlsson, vd på Houdini

Maria Wetterstrand, vd Miltton Purpose, samhällsdebattör och tidigare språkrör (MP)

Martin Ådahl, riksdagsledamot och chefsekonom (C), tidigare chef tankesmedjan Fores

Pernilla Hagbert, forskare KTH

Samtalen leds av Johar Bendjelloul, journalist på Dagens Nyheter