Forum/Debatt
pisamtal kärnenergi huvudbild

Pi-samtal: Kan kärnkraften rädda klimatet?

3 oktober 2019 17:30
Under Fontänen

Klimatförändringarna är vår tids ödesfråga. Vi har gått in i en ny geologisk tidsålder, antropocen, där förändringarna i klimatet på jorden inte är naturliga utan orsakade av människan.

FN:s klimatpanel, IPCC, menar i en rapport från förra året att vi har ett decennium på oss att stävja en katastrofal utveckling. Jorden klarar 1,5 graders temperaturhöjning till 2100. Mer än så och konsekvenserna är fatala.
Våra utsläpp av växthusgaser måste globalt gå ner till noll senast 2050 för att nå målet. Det finns idag en konflikt mellan minskade utsläpp och ekonomisk utveckling och välfärd. Stora delar av världen står inför en industrialiseringsprocess där utsläppen fortfarande ökar.

Är kärnkraft en del av svaret på hur vi kan lösa vår energitillförsel?
Kärnkraften genererar inga utsläpp av växthusgaser men den rymmer ett annat hot om massförstörelse. Avveckling har stått på agendan under de senaste decennierna men nu höjs röster för att vi snarare bör bygga ut kärnkraften.

Välkomna på ett samtal om framtiden för kärnkraften!

Datum: 3 oktober
Tid: 17:30–18:30
Plats: Under Fontänen

Anmälan: Biljetterna kostar 60 kr ordinarie och 40 kr student/pensionär

Medverkande:
Mattias Lantz, tekn. dr i i experimentell kärnfysik vid Uppsala Universitet.
Anna Storm, docent i kulturgeografi och forskningsledare i projektet Atomic heritage goes critical vid Stockholms universitet, samt forskare i projektet Nuclearwaters vid KTH.
Samtalet leds av Christer Sturmark, VD och bokförläggare vid Fri Tanke.

Pi-samtalen är ett samarbete mellan Fri Tanke och Kulturhuset i Stockholm. Samtalsserien speglar vetenskapens frontlinjer och vill öka kunskapen om verkligheten och oss själva. Namnet syftar på det matematiska talet π.

Scen

Under Fontänen