Forum/Debatt

Frank Wilczek om fysiken, Nobelpriset, skönhet och kunskap

7 oktober 2019 19:30
Under Fontänen

Hur hänger skönhet och kunskap ihop med de lagar som styr vårt universum? Vad betyder ett Nobelpris? Och vad innebär upptäckten av den starka kraften?

En öppen föreläsning med Nobelpristagaren Frank Wilczek, professor i teoretisk fysik vid Stockholms universitet.
Frank Wilczek fick 2004 Nobelpriset i fysik för upptäckten av de grundläggande ekvationerna av vad som kallas den starka kraften.

Det är den kraft som håller ihop kvarkar och gluoner och slutligen atomkärnor. Wilczek är professor i teoretisk fysik med sin bas på Massachusetts Institute of Technology, men sedan 2018 arbetar han även på Stockholms universitet. I boken ”A Beautiful Question: Finding Nature's Deep Design” argumenterar han för att skönhet är den ordnande kraft som styr hela vårt universum.

Moderator: Johanna Koljonen; finlandssvensk författare, kritiker, programledare, kulturjournalist och översättare bosatt i Malmö.

Föreläsningen ges på engelska.

Datum: 7 oktober 2019
Tid: 19:30-21:00
Plats: Under Fontänen, Sergels Torg

Evenemanget är en del av Nobel Calling Stockholm 7-14 oktober. För fullständigt program, se nobelcalling.se

Premiär för nytt samarbete!
Öppna föreläsningar på Kulturhuset är ett nytt samarbete kring öppna föreläsningar mellan Kulturhuset Stadsteatern, Stockholms universitet och Nobel Prize Museum. Från och med hösten 2019 arrangerar vi 4-5 öppna föreläsningar per termin på aktuella teman. Våra öppna föreläsningar är alltid gratis och öppna för alla.

In English:
How does beauty and knowledge relate to the laws that govern our universe? What does a Nobel Prize mean? And what is the "strong interaction"?
Welcome to a conversation with Nobel Laureate Frank Wilczek, Professor of Theoretical Physics at Stockholm University and moderator Johanna Koljonen.

Frank Wilczek was awarded the 2004 Nobel Prize in Physics "for the discovery of asymptotic freedom in the theory of the strong interaction", together with David J. Gross and H. David Politzer. Since 2018, Professor Wilczek has held a position at Stockholm University, while maintaining his base at the Massachusetts Institute of Technology in the USA.

In his book "A Beautiful Question: Finding Nature's Deep Design", Professor Wilczek argues that beauty is at the heart of the logic of the universe, a principle that had guided his pioneering work in quantum physics.
The book was described by the journal Nature as, “both a brilliant exploration of largely uncharted territories and a refreshingly idiosyncratic guide to developments in particle physics.”

Johanna Koljonen is a Finnish-Swedish writer, critic, broadcaster, cultural journalist and translator living in Malmö.

Date: 7 October 2019
Time: 19:30-21:00
Location: Under Fontänen, Sergels Torg

This event is a part of Nobel Calling, Stockholm October 7-14.
For more information, please visit https://nobelprizemuseum.se/

Premiere for new collaboration!
This autumn the Stockholm University embarks upon a new collaboration with Kulturhuset Stadsteatern, in the form of a series of open lectures. Our public lectures are always free and open to all.

Scen

Under Fontänen