×
En del av Stockholms stad
Forum/Debatt
Trump, republikanerna och kriget mot journalistiken

Arkiverat evenemang:

Trump, republikanerna och kriget mot journalistiken


Foajé 3


Donald Trump har varit amerikansk president i drygt ett år. Det är en period som präglats av en ekonomi på högvarv – men också en allt mer splittrad nation. Stora delar av det republikanska partiet har slutit upp bakom Trump. Men enligt opinionsmätningar är han samtidigt en av de minst populära presidenterna i historien. Även från konservativt håll uttrycks oro över hans lynniga och auktoritära sätt att leda Vita huset – populistiska utspel varvas med twitterattacker mot tjänstemän, myndigheter, politiker och företag som presidenten uppfattar som fiender. Parallellt har han fortsatt sin kampanj mot journalistiken. I ett allt mer polariserat amerikanskt medielandskap avfärdar Trump slentrianmässigt rapportering som inte passar hans världsbild som #fakenews – samtidigt som Trumpvänliga medier ibland framstår som rena propagandakanaler. Vart är Amerika på väg?

Nu möts Ginna Lindberg och Martin Gelin, två av Sveriges ledande USA-experter, i ett djuplodande samtal. Hur kommer Trump och amerikansk politik utvecklas framåt, och vad innebär det för Sverige och resten av världen? Följer republikanerna sin president i en mer auktoritär riktning – och var står den amerikanska högern i så fall när Trumperan är över? Även om förtroendet för breda medier är större här hemma än i USA, ser vi allt hetsigare kampanjer mot etablerad journalistik även i Sverige. Så vilka lärdomar kan svenska medier dra? Varmt välkomna! 

Tisdag 24 april, kl 19.30-21.00
Hörsalen, våning 3, Kulturhuset Stadsteatern

Medverkande:

Martin Gelin, New York-korrespondent för Dagens Nyheter och aktuell med nyutgåva av sin bok Den amerikanska högern: Republikanernas revolution – från Nixon till Trump.

Ginna Lindberg, utrikeschef på Sveriges Radio, programledare för USA-podden och tidigare Washington-korrespondent.

Samtalet leds av Johan Anderberg, journalist på Expressen som tidigare jobbat på Wall Street Journal.

Information

Scen

Foajé 3

Speltid

1:30 h, ingen paus

Premiär

24 april 2018

Pris

  • Ordinarie:60 kr
  • Ung under 26 år:40 kr
  • Studerande:40 kr

Taggar

(klicka för att filtrera i kalendern) Forum/Debatt

Just nu inga föreställningar inlagda