×
En del av Stockholms stad
Forum/Debatt
Talks George Prochnik

Arkiverat evenemang:

Talks: George Prochnik och Göran Rosenberg


Hörsalen


Amerikanska journalisten och författaren George Prochnik möter journalisten Göran Rosenberg i ett samtal på Kulturhuset Stadsteatern den 22 oktober!

George Prochnik är amerikansk journalist och författare. Hans hyllade biografi om Stefan Zweig, Vid världens ände (på svenska 2015), kom i kölvattnet av det nyväckta intresset för den österrikisk-judiske författaren och kosmopoliten. I Prochniks skildring blir Zweig en mild humanist, en nostalgiker som samtidigt hade en unik blick för det Europa som var dömt att gå under med Hitler och andra världskriget.

Även George Prochniks senaste biografi, Stranger in a Strange Land: Searching for Gershom Scholem and Jerusalem, har hyllats och bland annat listats som “Editor’s Choice” i New York Times. I boken skildrar Prochnik en person som på många sätt var Zweigs motsats. Gershom Scholem föddes i Tyskland, men övergav Europa utvandrade till Palestina redan på 1920-talet som en del i dåtidens sionistiska rörelse. Scholem skulle med tiden bli en av Israels mest betydelsefulla filosofer och historiker, och som professor vid Hebreiska universitetet i Jerusalem revolutionerade han studierna av den judiska medeltidshistorien och mystiken – kabbalan.

På samma sätt som Prochniks bok om Stefan Zweig också var en krönika över judiskt liv i centraleuropa före andra världskriget, är biografin om Gershom Scholem också en berättelse om den tidiga sionismen och statens Israels födelse. Nu gästar George Prochnik Stockholm för ett samtal med Göran Rosenberg: om judisk historia och identitet i och utanför Europa, och om Stefan Zweig och Gershom Scholem – två tänkare som trots liknande bakgrund kom att hamna på helt olika platser.

Göran Rosenberg är författare & journalist med mångsidig yrkeserfarenhet från press, radio och TV. Han tilldelades Augustpriset 2012 för sin bok Ett kort uppehåll på vägen från Auschwitz.

(Vid biljettköp med DN-rabatt eller Judisk kultur-rabatt, medtag ditt DN-kort/Judisk kultur i Sverige-medlemskort och visa upp det i dörren tillsammans med biljetten.)

 

Programserien TALKS arrangeras av Kulturhuset Stadsteatern och J! Judisk Kultur i Sverige

Information

Scen

Hörsalen

Speltid

1:30 h, ingen paus

Premiär

22 oktober 2018

Pris

  • Ordinarie:130 kr
  • Stud. från 26 år:100 kr
  • Pensionär:100 kr
  • Ung under 26 år:100 kr
  • Upptäck DN:100 kr
  • Medlem i Judisk Kultur Sverige:100 kr

Taggar

(klicka för att filtrera i kalendern) Forum/Debatt

Just nu inga föreställningar inlagda