×
En del av Stockholms stad
Forum/Debatt
Stieg Larsson priset

Arkiverat evenemang:

Stieg Larsson-priset: Kan Facebook döda demokratin?

Möt avslöjaren Carole Cadwalladr


måndag 12 november 2018
Studion • Fri Entré


Efter 18 månaders arbete kunde brittiska journalisten Carole Cadwalladr avslöja en av de största skandalerna i modern tid. Det digitala analysföretaget Cambridge Analytica stal personlig data från 87 miljoner Facebook-användare. Avslöjandena blev startskottet för ett flertal större offentliga utredningar, ytterligare journalistiska granskningar och omfattande debatt på båda sidor av Atlanten. 

Carole Cadwalladr anser att tech-företagens enorma makt riskerar att underminera demokratin i hela västvärlden. Hon är övertygad om att vi bara sett början. Vem ska kontrollera – och stoppa – den psykologiska, politiska krigföringen som växer helt ohämmat på plattformar som Google och Facebook? Samtidigt kämpar den fria pressen för sin överlevnad och Carole Cadwalladr själv är hotad. 

I år är hon vinnare av Stieg Larsson-priset som delas ut till en person eller organisation som verkar i journalisten och författaren Stieg Larssons anda. 

På Kulturhuset Stadsteaterns scen möter Carole Cadwalladr journalisten Johar Bendjelloul i ett samtal om Facebook, teknikbolagens makt och inte minst vikten av grävande journalistik. Samtalet hålls på engelska. 

Efter samtalet följer en debatt om vikten av grävande journalistik med Carole Cadwalladr, Lisa Röstlund (grävreporter på Dagens Nyheter som bland annat granskat Nya Karolinska och Lundin Petroleum), Daniel Poohl (chefredaktör för tidskriften Expo), Nils Hanson (grävande journalist, Uppdrag Granskning) och moderator Johanna Westeson (jurist Amnesty). 

Varmt välkomna! 

Arrangemanget hålls på engelska och produceras av Forum/Debatt och Kulturhuset Stadsteatern i samarbete med Norstedts Förlag och Stieg Larsson-priset.

Forum/DebattStudionFri entré