×
En del av Stockholms stad
Forum/Debatt
Slavs and tatars

Arkiverat evenemang:

Slavs and Tatars


Plattanrummet


Det senaste årtiondet har Berlinbaserade kollektivet Slavs and Tatars skapat en egen nisch i konstvärlden. I samarbete med galleriet Issues gästar de den 14-15 april Kulturhuset Stadsteatern, och framför för första gången sina samlade föreläsningsperformance i Sverige. 

Slavs and Tatars betraktar sig själva som ”vardagsarkeologer”. Genom grafiska blad, skulpturer, böcker och multimediala installationer undersöker de hur begrepp som identitet, språk, religion, makt och politik samspelar i en globaliserad värld. Navet i deras konstnärliga praktik är fem stycken lecture performances  performance i form av föreläsningar – som nu för första gången presenteras för en svensk publik.  

I Plattanrummet på Kulturhusets nedre plan kommer konstnärskollektivet i samarbete med Stockholmsgalleriet Issues installera en pickle juice bar, vilken blir scen för helgens föreläsningsmaraton. Här välkomnas besökare att reflektera kring alternativa sätt att betrakta både omvärlden och sig själva – gärna med ett glas saltgurksjuice i handen. Inslag av stand up kan förekomma. 

Slavs and Tatars grundades 2006 och arbetar som kollektiv. De har haft soloutställningar på bland annat MoMa i New York, Pejman Foundation i Teheran samt CCA Ujazdowksi i Warszawa. 

Slavs and Tatars: PICKLE POLITICS
Lördag 14 april, kl 13.00 samt söndag 15 april, kl 14.00
Kulturhuset Stadsteatern, Plattanrummet

Biljettinformation: 60 kr per föreläsning (kan endast köpas i dörren), eller 150 kr för alla fem

SCHEMA:

MOLLA NASREDDIN: EMBRACE YOUR ANTITHESIS
Kl 13.00, lördag 14 april (40 min, på engelska) 
Genom att använda den legendariska satirtidningen Molla Nasreddin – en av den muslimska världens viktigaste tidskrifter under 1900-talet – som lins, undersöker denna första föreläsningsperformance Kaukasus som nav för progressiva idéer och gurer vid förra sekelskiftet. Den rikt illustrerade Molla Nasreddin tog upp ämnen som jämställdhet, utbildning, kolonialism och integrationen av modernitet inom islam – ämnen som är minst lika relevanta idag som när tidskriften publicerades första gången för mer än ett sekel sedan. 

AL-ISNAD OR CHAINS WE CAN BELIEVE IN
Kl 15.00, lördag 14 april (45 min, på engelska)
Denna föreläsningsperformance berättar en ofta förbisedd historia om mystik inom moderniteten, och dessutom från ett osannolikt perspektiv: En su sk moské som uppfördes i New York på 1980-talet på uppdrag av Dia Art Foundation och med verk av konstnären Dan Flavin. Från poeten Velimir Khlebnikov och de ryska futuristerna, till franske prästen Charles de Foucauld och le renouveau catholique, försöker denna föreläsning de niera ett kritiskt angreppssätt genom gästfrihet och konstnärligt mecenatskap. 

TRANSLITERATIVE TEASE
Kl 17.00, lördag 14 april (50 min, på engelska) 
Genom fonetiska, semantiska och teologiska glidningar undersöker Transliterative Tease potentialen i transliteration – översättning av skrifter – som motstånds- och forskningsstrategi inom begrepp som identitetspolitik, kolonialism och tro. Med imperiers frammarsch har olika alfabet alltid följt med – arabiskan tillsammans med spridningen av islam, latinet med katolicismen och kyrilliskan med den ortodoxa kyrkan och sedermera kommunismen. Språkpolitik spelar en viktig roll i
Slavs and Tatars konstnärskap. I den här föreläsningen fokuserar de på den turkiska språkvärlden, från Anatolien till Xinjiang. Snarare än att befria folk eller nationer, är det ett försök att frigöra de ljud som skapas av våra tungor. 

79.89.09
Kl 14.00, söndag 15 april (45 min, på engelska) 
I 79.89.09 – Slavs and Tatars allra
första föreläsningsperformance – undersöker konstnärskollektivet två centrala händelser i modern historia:
den iranska revolutionen 1979, och den polska rörelsen Solidaritet – Solidarnosc – på 1980-talet. Tillsammans utgör
dessa ett ramverk till två av 1900- och 2000-talets stora geopolitiska narrativ: politisk islam respektive kommunismen. Samtidigt ringar detta in Slavs and Tatars självpåtagna geogra ska ansvarsområde: Det mellan den forna Berlinmuren och Kinesiska muren. 79.89.09 är resultatet av Slavs and Tatars forskning på osannolika skärningspunkter i den ekonomiska, kulturella och politiska historien i Polen respektive Iran, och presenterar en parallell blick på två länders strävan efter självbestämmande via 1600-talets Sarmatism, 2009 års Gröna revolution i Iran och samtidens ständigt pågående nyhetscykel.

I UTTER OTHER
Kl 16.00, söndag 15 april (40 min, på engelska) 
Vad betyder det för någon i öst att titta till och på en annan? Kan en romantiserad romantisera? Från polacker i tjänst
hos Tsaren till persiska presbyterianer betraktar I Utter Other det sällsamma fallet med slavisk orientalism i det ryska imperiet och tidiga Sovjet – samt dess tyska ursprung. Som motvikt till lärdomarna från Edward Saids orientalism, nyanserar Slavs and Tatars studier av öst i öst begrepp som identitetspolitik, kunskap i maktens tjänst och sekulariseringen av kunskap, och blottlägger en sammanhängande postkolonial kritik som formulerades åtminstone 60 år avant la lettre.

Slavs and Tatars: PICKLE POLITICS presenteras av Kulturhuset Stadsteatern i samarbete med Issues. 
Initiativtagare: Johan Wirfält, chef Forum/Debatt på Kulturhuset Stadsteatern
Curator och producent: Oscar Carlson, Issues Gallery

Tack till Polska institutet

Information

Scen

Plattanrummet

Premiär

14 april 2018

Pris

  • Ordinarie:150 kr

Taggar

(klicka för att filtrera i kalendern) Forum/Debatt

Just nu inga föreställningar inlagda