×
En del av Stockholms stad
Forum/Debatt
Moské Fittja

Arkiverat evenemang:

Samtal: Ett modernt islam i ett modernt Sverige


onsdag 16 maj 2018
Foajé 3 • Fri Entré


Drygt en halv miljon svenskar har muslimsk bakgrund. På många sätt lever de sina liv ungefär som resten av befolkningen: jobbar, umgås med familj och vänner. Men när islam diskuteras i Sverige handlar det ofta om ytterligheter. 

Många varnar för att parallellsamhällen med religiösa förtecken håller på att skapas i städernas förorter. Aktuella debatter som dem om böneutrop eller religiösa friskolor förs med utgångspunkten att det är saker som borde förbjudas. Samtidigt visar forskning att medierapportering som rör muslimer ofta är ensidig: Å ena sidan tenderar nyheterna att handla om spänningar i samhället – å andra sidan är det ofta ett fåtal muslimska organisationer som kommer till tals och därmed får representera hela Sveriges muslimska befolkning. 

Så hur kan diskussionen breddas och nyanseras? Påverkar tro och tradition möjligheten för nya medborgare att komma in i samhället? Kan mötet mellan majoritet och minoritet underlättas – och har det någon betydelse att många av de muslimer som invandrat till Sverige kommer från en majoritetskultur som skiljer sig från den svenska? Vad innebär ett modernt islam i ett modernt Sverige – vem ska integreras med vem, och hur skapar vi ett mer tolerant samhälle?

Välkomna till ett framåtblickande samtal! 

 

Medverkande:

Benin al-Najjar, lärare, medverkade i teaterföreställningen Svenska hijabis

Eli Göndör, fil dr i religionshistoria med inriktning mot islamologi och Mellanöstern, författare av boken Religionskollision

Hamid Zafar, rektor

Mohammad Fazlhashemi, professor i islamisk teologi och filosofi 

Samtalet leds av Nathalie Rothschild, journalist

Forum/DebattFri entré