×
En del av Stockholms stad
Forum/Debatt
Kate Raworth Johan Rockström
Foto: M. Axelsson/Azote/

Arkiverat evenemang:

Kan en donut rädda världen? Johan Rockström i samtal med Kate Raworth


Studion


Vår värld står inför gigantiska utmaningar. För hållbar utveckling krävs bättre teknologi, ekologisk medvetenhet och smartare politik. Det finns ett område som är fullständigt avgörande för vår och Jordens överlevnad: Ekonomin. 

I sin hyllade bok Donutekonomi – sju principer för en framtida ekonomi utarbetar Kate Raworth en ny ekonomisk modell som inte bara är hållbar, utan också leder till ökad jämlikhet och välstånd. Den ser ut som en donut – och alla blir mätta!

Kate Raworth, brittisk nationalekonom knuten till Oxforduniversitetets Environmental Change Institute och Cambridge Institute for Sustainabily Leadership, har kallats en John Maynard Keynes för 2000-talet. I samband med att Donutekonomi nu ges ut på svenska gästar hon Forum/Debatt och Kulturhuset Stadsteatern och möter Johan Rockström, tillträdande chef för Potsdam Institute for Climate Impact Research samt chef och medgrundare Stockholm Resilience Centre. Samtalet leds av Alexander Crawford, tf vd på tankesmedjan Global Utmaning.

”Vi är den första generationen som vet att vi kan underminera hela Jorden. Vi är troligtvis den sista generationen som kan göra någonting åt det”, sa Rockström med idag närmast bevingade ord i Sommar i P1 2015. Den modell för planetära gränser som han och hans forskarlag presenterade för snart tio år sedan har varit banbrytande. I Donutekonomi tar Kate Raworth hänsyn till människors krav på social trygghet, men bygger också vidare på bland annat Johan Rockströms forskning om planetens behov.

Så hur kan vi ställa om till ett nytt ekonomiskt tänkande med Jordens och mänsklighetens grundläggande livsvillkor som utgångspunkt? Välkomna till ett kritiskt och visionärt samtal!

Samtalet hålls på engelska och presenteras i samarbete med bokförlaget Daidalos.

Information

Scen

Studion

Speltid

1:30 h, ingen paus

Premiär

24 maj 2018

Pris

  • Ordinarie:130 kr
  • Stud. från 26 år:100 kr
  • Ung under 26 år:100 kr

Taggar

(klicka för att filtrera i kalendern) Forum/Debatt, Studion

Just nu inga föreställningar inlagda