×
En del av Stockholms stad
Forum/Debatt
Fängslade författares dag

Arkiverat evenemang:

Fängslade författares dag 2017


Hörsalen


Den 15 november varje år påminner PEN om kampen för hotade författare och för det fria ordet.

Årets upplaga av Fängslade författares dag har fokus på de svåra villkoren för HBTQ-personer som verkar genom det skrivna ordet runtom i världen. Vi hör förfärliga rapporter om morden på homosexuella i Tjetjenien, om en intensifierad häxjakt på homosexuella i Egypten och om svårigheten att leva öppet i ett land som Kenya, där vår gästande författare är verksam. Kvällens samtal belyser speciellt läget i Ryssland, Mellanöstern och Östafrika.

Välkommen till en kväll med samtal, uppläsningar och utdelning av Tucholskypriset!

*

Möt den prisbelönte ryske filmaren Anton Yarush och den kenyanske författaren Binyavanga Wainaina

Yarush kommer att berätta om läget i Ryssland med fokus på Tjetjenien och hur hbtq-rörelsen drabbas av allt hårdare repression. 

Binyavanga Wainana samtalar med Alexandra Sandels om litteratur och motstånd utifrån en kenyansk kontext. 

Kristofer Folkhammar är redaktör för en antologi som fördjupar kvällens tema. Bland de medverkande författarna och skribenterna finns Binyavanga Wainaina, Iman al-Ghafari, Jelena Milasjina, Anna-Maria Sörberg, Jennicet Gutiérrez, Alexandra Sandels, Annika Hamrud och Ocean Vuong. Skriften innehåller även texter av Yassin al-haj Saleh. Antologin ingår i biljettpriset.

Årets Tucholskypristagare är den syriske författaren Yassin al-Haj Saleh, som finns på plats i Stockholm för att ta emot priset. Han samtalar med Cecilia Uddén, Sveriges Radio.

Tucholskypriset delas ut av kulturminister Alice Bah Kuhnke.

Tal av Elisabeth Åsbrink, ordförande Svenska PEN

Konferencierer: Sara Mannheimer, Nina Eidem, Daniel Gustafsson, Svenska PEN

Musik av KMW Pianotrio
Annette Alemitou Mannheimer, violin
Sara Wijk, cello
Ann-Sofi Klingberg, piano

Varmt välkomna!

Medverkande:

Anton Yarush (Ryssland), manusförfattare och filmskapare, definierar sig som ”gender fluid” och verksam som HBTQ-aktivist. Anton Yarush vann FIPRESSI-priset på årets filmfestival i Cannes för sin debutfilm ”Tesnota”/”Closeness”.

Binyavanga Wainaina (Kenya), är författare, redaktör och förläggare. Han är grundare av tidskriften och förlaget Kwani? som är ett nav i den afrikanska litteraturvärlden. 2002 mottog han det The Caine Prize for African Writing. På svenska finns debutromanen ”En dag ska jag skriva om den här platsen” (Tranan) som SvD:s recensent kallade ”en exceptionell debut”.

Yassin al-haj Saleh (Syrien), är utbildad läkare, aktivist och författare och en av de främsta intellektuella uttolkarna av den katastrofala utveckling som lett fram till fullt inbördeskrig i Syrien. Hans texter publiceras i The Guardian, New York Times och Le Monde. Den senaste boken på engelska är ”The Impossible Revolution: Making Sense of the Syrian Tragedy”. 

”Breven till Samira” är ett antal fiktiva brev riktade till aktivisten Samira Khalil, Salehs hustru som kidnappades av jihadister 2013 och fortfarande är försvunnen. Breven publicerades ursprungligen på nätet och föreligger nu i svensk översättning (ingår i antologin). 

Alexandra Sandels är journalist och har i många år bevakat Mellanöstern, bland annat för Los Angeles Times.

Cecilia Uddén är journalist och Sveriges Radios mellanösternkorrespondent,bosatt i Kairo. 

Kristofer Folkhammar är poet och författare. Hans senaste roman är ”Magisterlekarna” (Natur & Kultur). 

Elisabeth Åsbrink är journalist och författare samt ordförande i Svenska PEN. Hennes senaste bok är ”1947” (Natur & Kultur).

Fängslade författares dag arrangeras i samarbete mellan Forum/Debatt på Kulturhuset Stadsteatern och med stöd från Svenska Akademien och Stiftelsen Bokförlaget Natur & Kultur.

Information

Scen

Hörsalen

Speltid

1:30 h, ingen paus

Premiär

15 november 2017

Pris

  • Ordinarie:90 kr
  • Stud. från 26 år:70 kr
  • Ung under 26 år:70 kr
  • Medlem i Svenska PEN:70 kr

Taggar

(klicka för att filtrera i kalendern) Forum/Debatt

Just nu inga föreställningar inlagda