×
En del av Stockholms stad
Forum/Debatt
Människa hjärta maskin
Foto: Illustratör: Marin Kanchev

Arkiverat evenemang:

Människa + maskin


söndag 27 november 2016
Foajé 3 • Fri Entré


Gränsen mellan människa och maskin håller på att suddas ut. Att vi omfamnar den nya teknologin är inte heller konstigt, med tanke på vad den gör möjligt. Men utvecklingen väcker också djupt existensiella frågor om vad en människa är.

Den 27:e november utforskar vi gränslandet mellan människan och de allt mer avancerade maskinerna på Kulturhuset Stadsteatern.

Vad händer under festivalen?

  •  Föredrag och paneler i Foajé 3
  •  Filmvisningar med transhumanistiskt tema på Klarabiografen (filmprogrammet och biljettbokning hittar du här nedan)
  •  Workshops och utställning
  •  Transhumanistiskt mingel och poetry slam! 

Program:

11.30 FILM: PRIMER

I ett industriområde i utkanten av en stad arbetar Abe och Aaron, två unga ingenjörer. På dagarna slavar de för ett storföretag, men på fritiden lägger de ner all tid på ett eget sidoprojekt: en uppfinning som förminskar massan av de objekt som placeras i den genom manipulation av gravitationskraften. Filmen blev en publiksuccé på 2004 års filmfestival i Sundance, där den bland annat vann jurypriset (Grand Jury Prize). Biljetter bokas här.

13.10 INLEDNING: JAMES HUGHES  (Engelska)


”Technology will radically transform mankind as we know it”
Sociologen och bioetikern James Hughes är en av världens ledande transhumanistiska tänkare. Han är chef för Institute of Ethics and Emerging Technologies som han grundat tillsammans med Nick Bostrom. Just nu jobbar han på boken Cyborg Buddha: Using Neurotechnology to Become Better People. 

13.30 PANELSAMTAL: MÄNNISKOKROPPENS MAXIMERING 

Vi lever allt längre och blir starkare och friskare. Ger tekniken oss helt nya förmågor? Uppfattningar om hälsa förändras snabbt av tekniken och så även vår syn på människokroppen? Kommer vi i framtiden ändra på dess gränser? Bör vi göra det och i sådana fall hur och efter vilka värderingar? Ska vi själva få välja vad som är hälsa?

Medverkande:

Annika Lidne (moderator), grundare a Dramatify, styrelsemedlem Startup People of Sweden

Pixee Fox, Gävlebo som modifierat sin kropp genom plastikkirurgi med målet att se ut som en tecknad figur inspirerad av Jessica Rabbit och Holli Would.   

Yolanda Aurora Bohm, Poet, eldkonstnär och pokémontränare. Turnerar land och rike runt med estradpoesi och eldkonst. Stockholmsmästarinna i Poetry Slam.

Alexander Sanches, skriftställare och framtidsintresserad. Bakgrund inom idéhistoria och journalistik. Medförfattare till boken "Som egenmäktiga gudar" om den svenska genteknikdebatten under 70- och 80-talet. 

Henrik Ahlén, strateg och debattör inom eHälsa på Alfa Bravo. Brinner för digital utveckling, medgrundare Quantified Self Stockholm

13.45 FILM: EX MACHINA 

En intensiv psykologisk thriller från den hyllade författaren/regissören Alex Garland (28 Days Later, Sunshine) som ger en skrämmande och inte alltför avlägsen framtidsvision om artificiell Intelligens. I en avskild tillflyktsort i bergen pågår ett ovanligt experiment, en begåvad IT-miljardär har bjudit in en ung man att testa en artificiell intelligens hos en kvinnlig robot (Alicia Vikander). Men experimentet förvandlas till en mörk, psykologisk kamp - ett triangeldrama där lojaliteten splittras mellan människa och maskin. Biljetter bokas här. 

15.00 PANELSAMTAL: INTELLEKTETS MAXIMERING

Hur fungerar den mänskliga hjärnan? Behöver vi hålla oss tillgodo med den hjärnkapacitet vi har i dag? Hur kan informationstekniken och medicinen förbättra intelligensen hos människor? Hur ser ett liv med förhöjd intelligens och sinnesintryck ut? Kan AI - en konstgjord intelligens - bli alltmer intelligent, som IBMs dator Watson, och gå bortom människans intelligens? 

Medverkande: 

Hannes Sjöblad (moderator), ordförande Människa Plus, grundare Bionyfiken

Anders Sandberg, forskare på Future of Humanity Institute vid Oxfords Universitet, och Institutet för Framtidsstudier i Stockholm

Michael Kazarnowicz, innovationschef på det digitala kunskapshuset Pronto. Han blev rekryterad tack vare hans kunskaper inom teknik, kommunikation och processer - och hur dessa tre områden påverkar oss som individer, organisationer och samhälle. 

Gustav Nilsonne, forskare i neurovetenskap vid Karolinska Institutet och Stockholms Universitet

Lotten Wiklund, vetenskapsjournalist och föreläsare, arbetar sedan mer än 15 år med bevakning av forskning och kunskapsutveckling kring människa och maskin.  

16.00 PANELSAMTAL: WHY WE HAVE TO GO BEYOND HUMAN

Är människoartens svagheter etik och moral de samma oavsett tekniken? Finns det något inneboende mänskligt? Vad finns bortom dagens människa? Kan en teknologisk singularitet, en epokskiftande snabb teknikutveckling, förändra i grunden vad som vi anser är mänskligt? 

Medverkande:

Waldemar Ingdahl, vetenskapsjournalist och debattör. Modererar panel under Människa + maskin

James Hughes, Sociolog och bioetiker, en av världens ledande transhumanistiska tänkare. Chef för Institute of Ethics and Emerging Technologies

Christer Sturmark, ordförande för förbundet Humanisterna och förläggare Fri Tanke förlag 

Ingmar Persson, professor i praktisk filosofi vid Göteborgs universitet och forskare vid Oxford Uehiro Centre for Practical Ethics, Oxfords Universitet. 

Sara Modig, grundare ModigMinoz, samhällsentreprenör och expert inom innovation för hållbar samhällsutveckling

16.00 FILM: HER

I en nära framtid i Los Angeles lever Theodore, som tjänar sitt uppehälle genom att skriva gripande, personliga brev åt andra människor. Med hjärtat krossat efter att ha avslutat ett långt förhållande blir han fascinerad av ett nytt, avancerat operativsystem som sägs vara både intelligent och ha ett eget medvetande. När han startar det möts han av "Samantha", en ljus kvinnoröst som är kvick, känslig och överraskande rolig. Deras vänskap snart till något starkare. Biljetter bokas här. 

17.00 BAR OCH TRANSHUMANISTISK POETRY SLAM 

 Hela dagen dessutom workshops och utställning!

Människa + Maskin är en samproduktion mellan föreningen Människa Plus och avdelningen Forum/Debatt på Kulturhuset Stadsteatern.