Forum/Debatt
Debatt Ryssland
Foto: Illustration: Erica Jacobson

Debatt: För Ryssland propagandakrig mot Sverige?

onsdag 5 oktober 2016
Foajé 3 • Fri Entré

Sedan ett par år tillbaka talar vi om Ryssland på ett sätt som påminner om tongångarna under Kalla kriget. Putins alltmer totalitära samhällsbygge och ockupationen av Krim är handfasta anledningar till ökad oro. Men det finns även ett mer diffust hot som väckt mycket diskussioner: Den ryska propagandan.

Befinner vi oss mitt i ett informationskrig, och är senaste tidens turer kring den numera före detta SD-tjänstemannen "Egor Putilov" i så fall ett tecken på detta? Är svenska medier och myndigheter påverkade av desinformation från öst? Eller är det så att hotet överdrivs för att främja försvarets eller Nato-förespråkarnas intressen?

Med de här frågorna som utgångspunkt och med hjälp av publikens frågor debatterar Forum/Debatts panel saken på Kulturhuset Stadsteatern den 5 oktober.

Medverkande:

Mattias Göransson, chefredaktör magasinet Filter, som skrivit den uppmärksammade artikeln ”Den Svenska Trollfabriken” om hur även Sverige ägnat sig åt desinformation.

Daniel Wiklander, redaktör för Ordfront magasin. Har skrivit texten "En egendomlig skyttegrav" som svar på Mattias Göranssons artikel i Filter.

Katarina Tracz, chef för tankesmedjan Fri Värld och författare till boken ”Fredens hav? Ökade spänningar kring Östersjön”, om det ökade säkerhetspolitiska hotet österifrån.

Martin Aagård, journalist på Aftonbladet Kultur, har bevakat Ukraina-konflikten och skrivit om hur den vinklats i svenska medier.

Moderator: Annie Reuterskiöld, redaktör på nyhetsmagasinet Fokus och en av rösterna i podden ”Det politiska spelet”.

Forum/DebattFri entré