×
En del av Stockholms stad
Forum/Debatt
Naomi Klein, Johan Rockström

Arkiverat evenemang:

Det här förändrar allt: Naomi Klein i samtal med Johan Rockström


Stora scenen


Naomi Klein är en av de senaste decenniernas mest inflytelserika författare och aktivister. Böckerna No Logo och Chockdoktrinen är moderna, systemkritiska klassiker. Nyligen gavs Det här förändrar allt, hennes senaste bok som ställer klimatfrågan mot kapitalismen, ut på svenska av Ordfront förlag. Nu gästar Naomi Klein Forum/Debatt och Kulturhuset Stadsteaterns Stora scen för ett exklusivt samtal med Johan Rockström, miljöprofessor och chef för det världsledande forskningsinstitutet Stockholm Resilience Center vid Stockholms universitet.

Johan Rockström, som gjorde årets mest uppmärksammade Sommar i P1, har tidigare sagt att vi är den första generation som förstått hur vi påverkar planeten i grunden – samtidigt som vi sannolikt är den sista generation som faktiskt kan göra något åt det. Samma tankar går igen i Naomi Kleins hyllade bok Det här förändrar allt. Från Ordfront förlags presentation av boken:

”Den mest avgörande insikten för både Klein och oss läsare är mötet med Stilla Havs-republiken Nauru. Det lilla örikets landmassa bestod i huvudsak av fosfor som de sålde dyrt till konstgödselindustrin. Det var deras guld, deras lycka fram till slutet av 90-talet då knappt något fanns kvar av öriket, medan havsvattennivån steg oroväckande snabbt. När öriket var som rikast, stod befolkningen på kanten till det stora gruvhålet. Naurus öde kan liknas vid en skeppsbruten som säljer sin flytväst till högstbjudande. Och det gäller inte bara Nauru. Vi gör samma sak över hela klotet. De rika blir rikare, hjulen snurrar snabbare men jorden töms, blir ett skal av halvdöd industriskog, stora öknar och döda jordar. Detta fångas i Det här förändrar allt med obönhörlig precision.”

Klimatet är mänsklighetens viktigaste fråga, och med två veckor kvar till FN:s stora klimatmöte i Paris möts nu två av de främsta rösterna i debatten för första gången på en scen i Sverige. Det blir ett samtal om Naomi Kleins bok, gemensamma mål – och ibland olika strategier för att uppnå dem.

OBS! Samtalet hålls på engelska.

Arrangemanget är ett samarbete mellan Forum/Debatt och Ordfront förlag.

Röster om Det här förändrar allt:

”Viktig eftersom den ställer frågorna till kapitalismen själv” Sverker Sörlin, DN

”Visar att den rådande berättelsen om klimatkrisen nu håller på att rämna under tyngden av decenniers misslyckad klimatpolitik” Victor Galaz, SvD

Information

Scen

Stora scenen

Speltid

1:00 h, ingen paus

Premiär

16 november 2015

Pris

  • Ordinarie:130 kr
  • Stud. från 26 år:100 kr
  • Ung under 26 år:100 kr

Taggar

(klicka för att filtrera i kalendern) Forum/Debatt

Just nu inga föreställningar inlagda