×
En del av Stockholms stad
Forum/Debatt
Skate: Jonas Sohn, 2014
Skate: Jonas Sohn, 2014
Foto: Robin Nilssen

Arkiverat evenemang:

Stadsvandring och panelsamtal

Sergels torg: Skateboard 1978-2014


lördag 4 oktober 2014
Galleri Celsing, våning 4 • Fri Entré


I anslutning till Sergels torg: Skateboard 1978-2014 hålls en stadsvandring och ett panelsamtal som uppmärksammar skateboarding på och kring Sergels torg ur ett historiskt och subkulturellt perspektiv.

Kl 13:30: Stadsvandring

Stadsvandringen inleds kl 13.30 lördag den 4 oktober, med stora trappan på Sergel torg/Drottninggatan. Skejthistorikern Martin ”Skalman” Karlsson leder vandringen över genom citykvarteren och kring Plattan, visar vilka platser skejtare åkt på sedan 70-talet, vilka trick som gjorts och hur det skapat dolda kulturvärden i stadsmiljön. Stadsvandringen riktar sig både till hängivna skateboardentusiaster och oinvigda men kulturhistoriskt intresserade.

15:00: Panelsamtal

Efter stadsvandringen visar Skalman vägen upp till Galleri Celsing och Sergels torg: Skateboard 1978-2014, där panelsamtalet hålls. Samtalet belyser skateboardkulturen ur ett historiskt och normkritiskt perspektiv. Traditionellt har skateboard varit en mansdominerad kultur, men idag har rörelsen öppnats upp – de förutfattade meningarna om vem som skejtar är inte längre giltiga. Det kvinnliga skateteamet No Limit har blivit en symbol för denna utveckling, och kommer i samtalet berätta om hur de arbetat för att göra skateboard till en öppnare subkultur.

Medverkande

Ida Östensson, grundare Crossing Boarders/Fatta
Emma Fastesson Lindgren, skejtare No Limit
Martin "Skalman" Karlsson, skejthistoriker

Moderator: Olle Andersson, skejtare och kulturproducent

 

Forum/DebattFri entré