×
En del av Stockholms stad
Film
Western
Western

Ny europeisk film 2019

12 FEBRUARI–4 JUNI 2019

Hyllade spelfilmer av Europas intressantaste kvinnliga regissörer

Under denna nya säsong av Ny europeisk film presenterar vi fem noggrant utvalda filmer av några av Europas mest lovande nya kvinnliga regissörer.

Vi vill lyfta fram kvinnorna bakom kameran eftersom de fortfarande är marginaliserade i biorepertoaren. Det existerar en stor obalans mellan det antal biofilmer som visas och som regisserats av män, jämfört med antalet biofilmer som regisserats av kvinnor. Detta trots att filmer gjorda av kvinnor i högre utsträckning deltar i nationella och internationella festivaler och vinner fler priser än filmer gjorda av män.

Enligt en aktuell studie från European Women’s audiovisual network (EWA) var under åren 2006 till 2013 endast en av fem biofilmer i de sju undersökta länderna regisserade av en kvinna. Utöver detta går hela 84% av produktionsbidragen till män och endast 24% av de som jobbar som regissörer i filmindustrin är kvinnor – trots att hela 44% kvinnor tar examen från filmskolorna.

I de fem filmerna som presenteras i Ny europeisk film under våren tar vi oss bland annat till den bulgariska landsbygden ihop med tyska byggarbetare, vi följer två sjöjungfrur på polsk nattklubb och genomlider utanförskap i England. Varje film inleds med en introduktion om regissören. Säkra din biljett redan nu via biljettlänken för varje film.

Vi ses i Under Fontänen!

Filmerna visas i salongen Under Fontänen och det är bordssittning. Det finns servering i anslutning till salongen.

Ny europeisk film 2019 är ett samarbete mellan Kulturbibliotekets filmklubb, Klarabiografen, Goethe Institut Schweden, Polska institutet, Rumänska kulturinstitutet, Institut français och British Council med Brittiska Ambassaden.

Information about New European film 2019 in English >