×
En del av Stockholms stad
Film
Baghdad Radio Orchestra, Revolutionary Voices, Kulturhuset Stadsteatern 2016
Baghdad Radio Orchestra, Revolutionary Voices, Kulturhuset Stadsteatern 2016

Arkiverat evenemang:

Revolutionary voices - Film

2-3 mars


Klarabiografen


Onsdag 2 mars 17.00
On the Banks of the Tigris. The hidden story of Iraqi music

Filmen är en musikalisk odyssé som berättar om en dold, nästan raderad, berättelse om irakisk musik. Den följer Majid, som flytt Saddam Hussains Irak och hamnat i Australien. I exilen väcks längtan efter musiken från hans uppväxt. I sökandet som följer efter musiken han älskat blir han överraskad när han inser den roll judiska musiker spelat.

För er som följt Re:Orients konsertprogram genom åren blir det flera välkända ansikten. Delar av filmmusiken får ni möjlighet att höra under konserten den 8 mars med Tigris fåglar på Kulturhuset Stadsteatern.

Onsdag 2 mars 19.00
Queens of Syria

En prisad dokumentärfilm som skildrar historien om sextio kvinnor från Syrien, alla tvingade till exil i Jordanien. Under hösten 2013 samlas de för att skapa sin version av Euripides pjäs, Trojanskorna, den tidlösa tragedin och antikrigspjäsen som ger kvinnorna en röst.

En stund av tvärkulturell kontakt över årtusenden uppstår, där kvinnor födda i nutida Syrien finner en levande spegel av sina egna erfarenheter i berättelserna om kvinnor som likt dem själva drabbats, blivit rotlösa och sörjer.

Filmen ger inspiration för kulturens kraft att sätta ord på och bearbeta erfarenheter. Filmen har bland annat vunnit Black Pearl Award vid Abu Dhabi Film Festival, samt Bästa Dokumentär vid International Festival of Women´s Film i Marocco och UNHCR/Conare Director´s Prize vid Cinemigrantefestivalen i Argentina

Torsdag 3 mars 17.00
They Will Have to Kill Us First

Musik, skulle många hävda, är själva hjärtat i Malis kultur. När islamiska hardliners tog kontroll över norra Mali under 2012, påtvingade de befolkningen en av de hårdaste tolkningarna av sharialagen i historien och förbjöd alla former av musik. Radiostationer förstördes, instrument brändes och Malis musiker torterades, vissa dödades.

Över en natt blev Malis musiker tvingade under jorden eller i exil. Men snarare än att sluta spela kämpade de tillbaka, stod upp för sitt kulturarv och sin identitet. De använde musiken som sitt vapen mot det härjande våldet.

Filmen börjar med musiker på flykt, visar sällsynta bilder av jihadister, fångar livet i flyktinglägren, följer farofyllda resor hem till ärrade städerna och vittnar om två av de kvinnliga huvudpersonernas första offentlig konserter i Timbuktu sedan musikförbudet. Berättelserna vi får följa om dessa konstnärer är hjärtskärande, inspirerande, och oerhört frustrerande.

Situationen i Mali är en del av en oroväckande trend: över hela världen attackerar extremister kulturen, konsten och det fria uttrycket. De använder religion för att rättfärdiga våldsam förstörelse och mord. Filmen First They Have to Kill Us visar den mänskliga sidan av denna konflikt och hur situationen påverkar Malis musikliv.

Filmen visas på flera platser i världen denna dag, Music Freedom Day.

Torsdag 3 mars 19.00
Beats of the Antonov

Sudan har varit i ett så gott som konstant tillstånd av inbördeskrig sedan det blev självständigt 1956. 2011 delas landet upp i två suveräna stater. På gränsen mellan de två, släpper flygplan urskillningslöst bomber på bosättningarna i Nubabergen. Denna film skildrar folket i dessa byar som, på ett otroligt sätt, svarar på motgångarna med musik, sång och dans. Kulturen är en pulserande livsnerv för motståndskraften i konflikterna. Unga kvinnors improviserade kompositioner ger en kontinuerlig kommentar till vardagen.

Beats of the Antonov utforskar hur musik skapar gemenskap, hur den ger hopp och en bidrar till en gemensam identitet för de flyktingar som för en hård kamp för att skydda sitt kulturarv från de som försöker att utplåna dem. Den är en hyllning till kulturellt motstånd och mångfald och ger ett unikt perspektiv på den komplexa verkligheten i det delade Sudan. Vunnit People's Choice Documentary Award, 2014 Toronto International Film Festival.

Revolutionary Voices är producerat av Re:Orient och genomförs i samarbete med Kulturhuset Stadsteatern. Projekt kan möjliggöras med stöd av Stockholms stad.

Information

Scen

Klarabiografen

Premiär

2 mars 2016

Pris

  • Ordinarie:60 kr
  • ReOrients vänner:40 kr

Taggar

(klicka för att filtrera i kalendern) Film

Just nu inga föreställningar inlagda