×
En del av Stockholms stad
Film
Popup cinema

Arkiverat evenemang:

Popup Cinema


22 juni - 12 augusti 2016
Stockholm • Fri Entré


Upplevelser och möten mellan människor ska vara enkelt i stadsrummets kända och okända hörn. Därför gör Filmregion Stockholm-Mälardalen tillsammans med filmavdelningen vid Kulturhuset Stadsteatern, Nonstop Entertainment, NjutaFilms, Studio S m.fl. distributörer en kraftsamling för att göra Stockholm roligare, smartare och bättre, och underlätta för människor att förverkliga sina kreativa idéer.

Vi är otroligt glada över alla spännande popupbio-ansökningar vi tagit emot efter vår utlysning. Totalt fick vi in 31 ansökningar, och har möjlighet att bevilja stöd och filmutrustning till 14 av dessa projekt. Vi gratulerar samtliga arrangörer som får anordna sina drömmars popupbio i Stockholm i sommar! Se hela programmet nedan! 

Obs! Programmet, så som datum och tider kan komma att ändras. För exakt info, håll utkik i varje filmvisnings Facebookevent. 

JORDBRO POPUPBIO

Lakeside, ett kulturhus för unga med verksamheter som film, dans, konst och musik mm. förvandlar under en dag Jordbro torg till ett glammigt utomhusvardagsrum pyntat med palmer, ljusslingor, ljuslyktor, färgglada band och tyger som fladdrar i vinden dit alla – från farmor till lillebror och alla däremellan – är välkomna för att umgås och uppleva närproducerad film av lokala filmskapare från Jordbro.

PLATS: Hurtigs Torg, Jordbro
DATUM: Onsdag 22 juni 2016
TID:
FILM: Närproducerade kortfilmer av filmskapare från Jordbro. Även stumfilmsvisning med livemusik, The General av och med Buster Keaton
MER INFO: https://www.facebook.com/events/232270507159229

LAPPIS NORTHERN NIGHTS 

Under två magiska filmkvällar i Lappkärrsbergets amfiteater visas pärlor från igår och idag. Evenemanget anordnas av, och riktar sig till boende i närliggande studentområdet Lappis. Det är också ett tillfälle för många utbytesstudenter att ta med sig ett sista minne från sitt år i Stockholm. Mat och dryck finns till försäljning, konstinstallationer ställs ut vid vattnet och i samband med slutvisningen ges en överraskning i form av stumfilm ackompanjerad av lokala jazzmusiker.

PLATS: Lappkärrsbergets Amfiteater, Stora Skuggans väg 28, T-bana Universitetet.
DATUM: 23 och 24 juni
TID/FILM:

23/6 20:00 - BEASTS OF THE SOUTHERN WILD (visning börjar c:a 21.00) 
24/6 20:00 - WILD TALES (visning börjar c:a 21:00)
MER INFO: https://www.facebook.com/events/1578159695816064/ och https://www.facebook.com/events/1802604216640676/

164 SOMMARNATT

Onsdag 29 juni

Under midsommarkvällen sker en öppen filmvisning för ungdomar i Rinkeby Kista i anslutning till KFUM Kistas kreativa dagkollo.

PLATS: KFUM gården Kista. Jyllandsgatan 16 i Kista
DATUM: onsdag 29 juni
TID: 21.30
FILM: Martha och Niki

FILMKVÄLL PÅ SKEPPET HAVHELD 

Under en varm sommarkväll den i juli drar vi upp storseglet på det vackra träskeppet Havheld som ligger förtöjt vid Galärvarvsparken, och låter det röda seglet bli filmduk för en magisk kväll. Ta med egen picknick och filt – det finns plats för alla filmälskare på kajen. Vi visar den isländska hyllade filmen Djupet från 2012.  

PLATS: Skeppet Havheld, Galärvarvsvägen 8 A
DATUM: fredag 1 juli
TID: 21.00 (kan komma att ändras)
Mer info på: www.facebook.com/havheld 

BIO PÅ ÖN ‑ LILLA ESSINGEN MOVING PICTURES

Under Essingebron, med utsikt mot Mälaren visar vi tidernas bästa road movie: Thelma & Louise. I denna moderna klassiker ger sig Geena Davis och Susan Sarandon ut på vägarna i en Ford Thunderbird och tvingas till slut fly undan lagen. Kvinnlig vänskap, stekhett ökenlandskap och stenhårda brudar - den här filmen har allt. Popcorn finns! Ta gärna med picknickfilt eller fällstol! 

PLATS: Primusgatan på Lilla Essingen, under bron till Stora Essingen
DATUM: tisdag 5 juli
TID: kl. 21.00
FILM: Thelma & Louise

Mer info: https://www.facebook.com/events/907875442673460/

CUL DE MARETOPIA

I denna flytande minifilmfestival i Gröndalsviken kan du känna vågorna röra på sig, vaggas med och låta tankarna transporter dig till en annan plats, samtidigt som du njuter av ett spännande filmprogram. Festivalen äger rum fredag, den 15 juli och lördag, den 16 juli och fokuserar på smala filmklassiker, dokumentärfilmer och konstfilm där den narrativa utvecklingen är ickelinjär, flytande och tar udda vändningar. 

Visningarna sker på den flytande konstplattformen Maretopia som anordnar festivalen i samarbete med säsongscaféet Cul de Sac, som fungerar som ett vattenhål för invånare i närområdet som väljer att stanna hemma på sommaren och söker en känsla av mini-semester och lugn. Maretopia består av flera flottar som används för konstnärlig performance och möten. Projektet skapades av konstnärer och arkitekter i samarbete med studenter i inredningsarkitektur och möbeldesign på Konstfack våren 2015.

PLATS: Gröndals båtklubb, Lusuddsvägen 10 (Gröndalsviken).
DATUM: 15-16 juli 2016
TID: 15.00 - 22.00 närmare info kommer snart

Mer information om vilka filmer som kommer visas publiceras inom kort på Facebook (www.facebook.com/groups/Maretopia) och på Maretopias webbsida www.maretopia.org

FORRESTART

ForRestart visar videokonst i skogsmiljö. Besökaren/publiken vandrar längs med upplysta promenadstråk i Hagaparken, Nackareservatet eller Årstaskogen. Videoverken projiceras på transparenta plexiglasskivor och skapar en upplevelse av att filmerna svävar fritt i miljön. 

PLATS: Årstaskogen, Nackareservatet, Hagaparken
DATUM: Lördag 23 juli 
TID: 22.00
FILM: Videokonst
MER INFO: www.videovandring.se

QUERELLE 

I sommar återlanseras Fassbinders kultklassiker Querelle (Matrosen & Stjärnan) efter Jean Genets klassiker. En banbrytande film som har spelat en omistlig roll i queerhistorien. I filmens huvudroll finner vi sjömannen Querelle (Brad Davis). Sjömansmodet är något som hänger kvar på hbtq‑klubbar världen över. En av dessa är den i Stockholm legendariska båten Patricia, som varje söndag de senaste 20 åren förvandlas till en flytande gayklubb. Det är med andra ord en självklar plats att visa Querelle! Kom i sjömansklädsel. 

PLATS: M/S Patricia Söder Mälarstrand Kajplats 19
DATUM: söndag 24 juli
TID: 18.00 förmingel och 18.30 filmstart (kan komma att revideras)
FILM: Querelle (Matrosen & Stjärnan) 

Mer info: www.facebook.com/nonstopentertainment

WAITING FOR B 

Beyoncé är en av världens största artister – lika uppmärksammad för sin musik som för sin politiska och feministiska kamp. Vad som ofta glöms bort är hennes enorma betydelse för HBTQ‑rörelsen, en grupp som även utgör en stor del av hennes fans. Kvällen innan Beyonces konsert i Stockholm arrangerar Cinema Queer en visning av filmen ”Waiting for B” som en hyllning till alla fans som genom hennes musik funnit sin identitet och ett mod att visa den öppet. Visningen följs av en Beyoncé‑inspirerad fest.

PLATS: Långholmens amfiteater eller lilla stranden på östra sidan
DATUM: Måndag 25 juli
TID: 22.00
FILM: Waiting for B

Mer info: www.cinemaqueer.se  och https://www.facebook.com/events/728376970598716/

STOCKHOLMSFRESTELSER

(EN FILMHISTORISK KAVALKAD GENOM STOCKHOLM)

Djurgårdens var den första plats i Sverige där “lefvande bilder” spelades in 1896. Genom Allmänna konst‑och industriutställningen 1897 vad det också platsen för en av landets första biografer – en tidig form av popup‑cinema, som revs när utställningen var över. Under en heldag visas nu ett kortfilmsprogram med skildringar av Stockholms och och övriga Sveriges nöjes/turist/semesterhistoria (1896‑1965) i en popup-paviljong. Besökare som passerar mellan Djurgårdens alla frestelser kan bli spontan publik , titta in för en stund och ta del av ett svunnet Stockholm. Några av filmerna ackompanjeras live av musiker vilket skapar små unika stumfilmskonserter.

PLATS: Nedanför Nordiska Museet
DATUM: 28 juli
TID: 12.00 - 18.00 (kan komma att ändras)
MER INFO: https://www.facebook.com/events/558067604371701/

MIN GRANNE

Under tre kvällar i sommar projiceras video på en husfasad vid Bredängs tunnelbana. Varje visning pågår under ca 2h, utan tydligt start eller slut, synlig för resenärer i passerande tunnelbanor, på perrongen, för fotgängare på marknivå samt boende i området. Projektionen är utformad som ett rutmönster av fönster på en annars icke fönsterbeklädd fasad. Videosekvenserna i "fönstren" visar olika karaktärer/grannar i sin hemmamiljö. Denna ljudlösa videoinstallation har under flera år vuxit fram ur egna erfarenheter som granne i ett höghus i Skärholmen.

PLATS: Bredholmstorget 1, T-Skärholmen
DATUM: 20-22 juli
TID: 18.00 - 10.00 varje natt

UTOMHUSBIO I FISKSÄTRA

Utomhusbio i Braxenparken i Fisksätra! Åtta ungdomar från Fisksätra och övriga Nacka har som sommarjobb att planera och genomföra en utomhusbio, initiativet kommer från några tjejer i Fisksätra. Vi visar filmen Bekas, en gripande berättelse om två pojkar i norra Irak och deras drömmar om USA, Superman och ett annat liv. Ta gärna med något att sitta på! 

PLATS: Braxenparken i Fisksätra
DATUM: Fredag den 12 augusti
TID: 20.30
FILM: Bekas 

För mer information: www.fisksatramuseum.se

STOCKHOLMS CYKELBIO

MDEMC och distributionsplattformen Last Project i samarbete med RåFilm och Noncitizen skapar Stockholms första cykelbio! En cykelbio är det perfekta sättet att ta bion ut i det offentliga rummet. Bakom fyra snurrande hjul promenerar publiken långsamt genom staden i ljuset av brännande dokumentärfilm om vår tids viktigaste ämnen. Noncitizen är ett nomadiskt film‑ och kulturprojekt som lyfter frågor kring gränser och medborgerliga rättigheter med dokumentära bilder som utgångspunkt. Genom att arrangera inkluderande möten och intressanta samtal lyckas projektet ringa in ett av vår tids största förtryck – det av icke‑medborgare.

PLATSER: Flera visningar (rörliga) i bra promenadstråk såväl inne i stadskärnan som längre ut på tunnelbanelinjerna
DATUM: I augusti (mer info kommer) 
FILMER: Non citizenfilmer, Ni ska se att jag har rätt

FilmFri entré