×
En del av Stockholms stad
Film
Foto: Agnese Zeltina

Arkiverat evenemang:

Plikttrogna kollaboratörer – Lettland på spel

Film + samtal


Klarabiografen


Dokumentärfilm av regissören Pēteris Krilovs om människoöden i spåren av spionverksamheten i efterkrigstidens Lettland. Filmen inleds med välkomstord av Lettlands Ambassadör i Sverige, Gints Jegermanis. Regissören Peteris Krilovs kommer själv att delta i samtalet efter filmen. 

Handlingen utspelar sig 1949, samma år som regissören Krilovs föddes. Det är också samma år då de sovjetiska deportationerna återupptogs och förtrycket förstärktes. Filmen är en personlig berättelse som utspelar sig mot bakgrund av sällan speglade historiska händelser. Det är Krilovs pappa vars liv offras i det ohederliga spelet mellan KGB (Sovjetunionens hemliga polis) och de svensk-brittisk-amerikanska underrättelsetjänsterna.

Filmen innehåller klipp som är hämtade ur en annan film ”När vinden och regnet slår mot fönstret”. Den gjordes på 1960-talet på uppdrag av KGB och är baserad på en roman med samma titel.  Handlingen en tillrättalagd berättelse om västs spioneri på det lettiska sovjetsamhället. Man gjorde också dokumentärer för att förlöjliga spionerna från väst.

Peteris Krilovs film berättar om människor som av olika skäl deltog i spionverksamheten. Den bygger på flera års forskning; Krilovs har samlat en mängd unika dokument, vittnesmål och material om KGB:s tillvägagångssätt. Materialet innehåller intervjuer med både vittnen och experter som beskriver de illdåd Sovjetunionen gjorde sig skylig till under denna tid.

För att ge publiken en känsla av hur KGB:s förhör gick till har filmskaparna valt att visa vittnesmål och protokollsutdrag med hjälp av animerade lerfigurer. Den övertygande personliga historien och det välredigerade arkivmaterialet hjälper tittaren att navigera i dessa sällan berättade historiska skeenden.

OBS! Undertexterna är på engelska.  

UZ SPĒLES LATVIJA treileris from VFS FILMS on Vimeo.

Information

Scen

Klarabiografen

Premiär

28 november 2015

Pris

  • Ordinarie:100 kr

Taggar

(klicka för att filtrera i kalendern) Film

Just nu inga föreställningar inlagda