×
En del av Stockholms stad
Film
IĐITSILBA, 7 sami stories
Foto: Bild från IĐITSILBA

Arkiverat evenemang:

7 Sámi Stories


Klarabiografen


7 Sami Stories tar med dig på en resa djupt in i hjärtat av Sápmi. De sju samiska berättelserna ger röst åt en ny generation av samiska filmskapare. Sju regissörer och tre producenter gjorde var sin film på sex veckor, med samma filmteam, i byn Kautokeino i norra Sápmi.

De sju samiska berättelserna korsar många gränser och berättar historier som det har varit tyst om. Du kommer att möta mörka danskrafter som spökar hos en ung renskötare, unga tjejer på en farlig lifttur och en man som känslomässigt flyr från sin sjuka hustru. Du kommer att höra förfädernas helande röst och en sann historia om präster som bränner samiska mössor. Du kommer att möta den omöjliga kärleken, uppdelad av naturens krafter och slutligen en upprorisk politisk komedi om det samiska upproret.

Genre: Fiktion
Längd: 86 min
Regi: Elle Sofe Henriksen, Per Josef Idivuoma, Marja Bål Nango, Egil Pedersen, Ann Holmgren, Ella Marja Eira, Silja Somby.  

OM FILMERNA:

Sámi bojá
Regi: Elle Sofe Henriksen
Producernt: Elle Márjá Eira
Längd: 9 min

Mikkel är renskötare med ansvar for familjens renflock. Mikkel har ett tufft yttre skal som en äkta Sámi Bojá skal ha. Men på insidan är det kaos.

Hilbes biigá • O.M.G. (OH MÁIGON GIRL)
Regi/Producent: Marja Bål Nango
Längd: 18 min

Midnattssolen skiner; två tonårsflickor är uttråkade i deras lilla by. De vill ha lite äventyr, så de bestämmer sig för att lifta någon annanstans - inte utan risker.

Ellos Sápmi • Long live Sápmi
Regi: Per Josef Idivuoma
Producent: Odd Levi Paulsen
Längd: 12 min
Ellos Sápmi är berättelsen om den karismatiska kvinnokarlen Klemet, vars ledarskap berövas och som blir förrådd av sitt eget folk. Nakna hippie-damer, sex och bomber kryddar denna upprorskomedi, som avslöjar sanningen om vad som egentligen hände när det första Sametinget bildades. Ellos Sápmi är en bisarr skildring av en historisk händelse, baserad på en sann historia av ingen mindre än Niillas A. Somby. 

IĐITSILBA • Burning sun
Regi: Elle Márjá Eira
Producent: Ken Are Bongo
Längd: 12 min

Májjen bär en mycket speciell mössa. Alla kvinnor i hennes renskötarfamilj bära den. I sin form liknar den ett horn. Mössan är av stort värde för henne, men för kyrkans män innebär mössan har likhet med djävulens hor. Så alla mössor måste bort.

Edith & Aljosja
Regi: Ann Holmgren
Producenter: Odd Levi Paulsen,  Oskar Östergren
Längd: 8 min

En kvinna och en man, en flod håller dem åtskilda. De måste bryta mot naturlagarna för att komma nära varandra. En enkel historia om kärlek som trotsar kulturella skillnader.

Áile ja Áhkku, Áile and Grandmother
Regi: Silja Somby
Producent: Odd Levi Paulsen
Längd: 12 min

Mormor och Aile står nära varandra och mormor lär Aile naturens krafter och helande förmåga, men Aile har en hemlighet som sätter deras relation på prov, det tvingar Aile att utvecklas, men kan hon rädda deras förhållande?

GIKSAŠUVVAN EALLI, The afflicted animal
Regi: Egil Pedersen
Producent: Mathis Ståle
Längd: 15 min

En ung flicka söker hjälp för sin sjuka hund, men andra medlemmar i hennes familj behöver mer hjälp. Mamman går förlorad i sig själv, fadern söker bota sin ensamhet och flickan efter sanningen. Filmen utspelar sig i ett litet samiskt hem i Nordnorge och skildrar en dysfunktionell relation mellan far och dotter.

Information

Scen

Klarabiografen

Premiär

11 december 2015

Pris

  • Ordinarie:50 kr
  • Pensionär:50 kr

Taggar

(klicka för att filtrera i kalendern) Film

Just nu inga föreställningar inlagda