×
En del av Stockholms stad

Det nyrenoverade Kulturhuset Stadsteatern vid Sergels torg invigs 18 september!

Fredag 18 september slår portarna till det nyrenoverade Kulturhuset Stadsteatern vid Sergels torg upp*. Hela helgen  fredag till söndag  bjuds det på kultur för alla sinnen och åldrar. Lördagens tema är barn och unga, med massor av aktiviteter i huset för våra yngre besökare. Söndagens tema är mat och dryck, med provsmakning i alla restaurangerna, live-matlagning med husets nya kockar i Foajé 3 och mycket mer. Mer information kommer i augusti. Under öppningshelgen invigs också följande:

Nya huvudentrén på Plattan-plan där konstnären Ebba Bohlins nya platsspecifika verk Brunkebergs minne avtäcks och får permanent placering. Denna entré blir återigen huvudentré i enlighet med huvudentréns placering när Kulturhuset invigdes 1974.

Galleri 3: en färgsprakande utställning med isländska Shoplifter/Hrafnhildur Arnardóttir. Detta blir den första stora konstutställningen i det nyöppnade Kulturhuset Stadsteatern. Läs mer här.

Klarascenen: urpremiär för en nyskriven högaktuell pjäs.

Foajé 3: seminarium om arkitekten Peter Celsing och litteratursamtal Lyssna lyssna!

Foajé 4: utställning för barn och konstverkstad.

Gatuplan: Celsing-box om arkitekten Peter Celsing och Dansbana!

Biblioteken TioTretton, Lava och Kulturbiblioteket. Läs mer här.

Klarabiografen: filmfestival. Läs mer här.

Kafé Klara (Soppteatern): nypremiär för Benke Rydmans och Sara Jangfeldts succéföreställning Kollision. Läs mer här.

Hörsalen: Konsert med ännu hemlig internationell artist (fredag), Klara färdiga konsert! med Nassim Al Fakir (lördag) och klubben The Fountain (lördag).

Ett nytt besökscentrum på Plattanplan där det även kommer att finnas en butik och ett nytt café.

Restaurerade interiörer: i samband med upprustningen av byggnadens tekniska installationer har även delar av den inre miljön restaurerats till sitt ursprungliga utförande från 1974. Arbetet leds av arkitekten Per Ahrbom på uppdrag av Fastighetskontoret. Tanken med restaureringen är att Celsing ursprungliga idé med husets insida, att interiörerna skulle upplevas som anonyma och självklara för att inte stå i vägen för andra upplevelser, ska förverkligas igen. Per Ahrbom är väl insatt i Celsings visioner då han arbetade nära Celsing med Kulturhuset under åren fram till Celsings död 1974. Ahrbom har därefter ansvarat för ett flertal större ombyggnationer och renoveringar i Kulturhuset och Teaterhuset.

Kulturhusets sobra och banbrytande glaskonstruktion tillhör Celsings mest kända verk. Hans vision var att skapa en ny sorts institution utifrån ett utvidgat kulturbegrepp där byggnaden i sig skulle öppna upp för nya möjligheter för den enskilda människan men också för samhället i stort. Huset skulle förkroppsliga "Gatans stämning och verkstadens möjligheter" och erbjuda en plats "för den nya människan som måste komma". Här kan du läsa mer om arkitekten Peter Celsing, uppförandet av Kulturhuset och Teaterhuset och den nu pågående renoveringen.

Information om den tekniska upprustningen av Kulturhuset Stadsteatern finns här.

Lilla scenen, Marionetteatern, Stora scenen, Studion och Rum för Barn öppnar senare under hösten. 

* Öppningen vid Sergels torg i september kommer att anpassas till rådande föreskrifter gällande Covid-19.